Advocaten van de NHTSA maken bezwaar tegen het bericht van Tesla van 7 oktober vorig jaar naar aanleiding van botsproeven met de Model 3, uitgevoerd door de Amerikaanse transportautoriteit. Daarin claimde de fabrikant dat van alle door de NHTSA geteste voertuigen men in de Model 3 de laagste kans op verwondingen heeft bij een aanrijding. Maar volgens de transportautoriteit laten de scores zich niet vertalen naar een rangschikking. Daarom is het onmogelijk om een auto als ‘veiligst’ of ‘perfect’ te bestempelen.

Het is niet de eerste keer dat Tesla de uitslagen van botsproeven door de NHTSA op zijn zachtst gezegd nogal gekleurd naar buiten brengt.  In 2013 werd de fabrikant van elektrische auto’s door de transportautoriteit teruggefloten nadat het claimde dat de Model S een veiligheidsscore van 5,4 sterren had behaald, terwijl het maximum 5 sterren is.

NHTSA topman Jonathan Morrison heeft zijn collega bij Tesla, Elon Musk, gesommeerd het misleidende statement over de veiligheid van de Model 3 terug te nemen. Desondanks zit je nog steeds goed in de elektrische middenklasser, maar na een (zwaar) incident zonder schrammen uitstappen, is er zeker niet bij. De Californische autofabrikant is het overigens niet eens met de beschuldiging van misleidende communicatie. Een woordvoerder laat weten dat “Tesla consumenten van eerlijke en objectieve informatie over de relatieve veiligheid van voertuigen met een 5-sterren rating voorzien”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding