Het is nog onduidelijk of deze ontslagen bovenop de al eerder aangekondigde reductie van 200 banen komen.

Apple worstelt al langer met de techniek voor autonomie. In brede termen heeft het bedrijf uitgesproken geïnteresseerd te zijn in de ontwikkeling ervan, maar het is onduidelijk of Apple een complete auto wil bouwen of juist de sensoren, computersystemen of de software om een zelfrijdende auto te besturen.

Fysieke auto

Op basis van ontslagvergunningen die Apple heeft aangevraagd bij de autoriteiten wordt onbedoeld echter een tipje van de sluiter opgelicht. Het gaat namelijk onder meer om 24 software engineers, inclusief een specialist in machine learning, en 40 hardware engineers. Ook staan er drie productontwikkelaars en een specialist in ergonomie op de lijst. Dat zou erop kunnen wijzen dat Apple daadwerkelijk bezig is met de ontwikkeling van een fysieke auto.

Geheimzinnigheid

Voor de rest is het een en al geheimzinnigheid bij Apple. Project Titan wordt uitgevoerd op een ‘need-to-know’ basis en er werken slechts 5000 van de 140.000 Apple-medewerkers. Ongeveer 1200 personeelsleden behoren tot de vaste kern die rechtstreeks bij het project betrokken is.

Meer testkilometers

Toch heeft Apple, ondanks deze nieuwe ontslagen, de testactiviteiten uitgebreid. Zo rapporteerde het bedrijf bijna 130.000 kilometer gereden te hebben in 2018, veel meer dan de 1600 kilometer in 2017. Maar nog steeds beduidend minder dan grote concurrent Waymo dat in 2018 bijna 2 miljoen kilometer reed met autonome voertuigen.