Toyota AI Ventures, een dochtermaatschappij van de Japanse autofabrikant in Silicon Valley, gaat vooral investeren in jonge startups die ‘disruptieve’ technologie ontwikkelen. “Autofabrikanten moeten aanwezig zijn in het startupwereldje om aan de leiding te blijven in een industrie die zeer snel verandert,” laat Jim Adler, managing director van Toyota AI Ventures, in een verklaring weten. Los van dit nieuwe fonds heeft Toyota de afgelopen twee jaar al geld gestoken in 19 verschillende startups, waarmee het totale AV-investeringsbedrag inmiddels uitkomt op 200 miljoen dollar.

Toyota-robottaxi’s

De kapitaalinjectie van 100 miljoen is daarnaast de meest recente van een reeks investeringen in de markt voor autonome voertuigen. In april nog kondigden Toyota en onderdelenfabrikant Denso aan 667 miljoen dollar te steken in het bedrijfsonderdeel van Uber dat autonome auto’s ontwikkelt. Dit komt bovenop de 300 miljoen dollar die Toyota eerder al toezegde aan Uber om ontwikkeling van de AV te versnellen. Dit alles uiteraard om de nieuwe technologie in te bouwen in Toyota-robottaxi’s.

Miljoeneninvesteringen

De miljoeneninvesteringen moet Toyota in staat stellen om te ontdekken ‘wat er aan zit te komen’ voor Japan’s de grootste autofabrikant, door het gat te dichten tussen autofabrikanten en technologiebedrijven die zich bezighouden met autonomie. En Toyota is niet de enige, want ook Ford, BMW en Daimler willen snel innoveren. Recent nog kondigde Ford aan eind 2019 100 zelfrijdende auto’s op de weg te willen hebben en er komt een nieuwe fabriek in Michigan voor de bouw van AV’s. Daarnaast werken BMW en Daimler samen in de ontwikkeling van AV-technologie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding