Het merk presenteert zijn visie op de mobiliteit van de toekomst deze week in Parijs tijdens de beurs VIVA Technology.

Het Autonomous Lab-project in Parijs-Saclay ging op 15 mei officieel van start. Het project is een initiatief van Renault en onder meer de universiteit van Parijs-Saclay. Het doel is om een compleet autonoom vervoerssysteem te ontwikkelen en te testen. Het project omvat autonome voertuigen, een beheers- en toezichtsysteem, een connected infrastructuur en toepassingen voor klanten. Er worden experimenten gedaan om vast te stellen wat nodig is voor het opschalen naar een autonome mobiliteitsdienst.

Auto-op-afroepservice

Als onderdeel van dit project beheert Groupe Renault een auto-op-afroepservice met prototypes van de elektrische, autonome Renault ZOE Cab. Dat gebeurt op de campus van de universiteit van Parijs-Saclay. De dienst is bedoeld om op zoveel mogelijk plaatsen mensen op te pikken en af te zetten zonder het gewone verkeer te hinderen. De haltes zijn te vinden op of nabij (nooit meer dan 300 meter afstand) de meest bezochte plaatsen van de campus. Ook onderweg kan de auto langs de route nog een passagier oppikken. Bezoekers die met het openbaar vervoer naar de campus komen, kunnen van de auto-op-afroepservice gebruikmaken.

Nationale strategie

Dit eerste deel van het Autonomous Lab-project is een van de experimenten die de Franse overheid heeft geselecteerd in het kader van de Franse nationale strategie voor de ontwikkeling van autonome voertuigen. Die hebben als doel om het publiek en belanghebbenden vertrouwd te maken met de nieuwe systemen, het gebruik ervan te stimuleren en een wettelijk kader te ontwikkelen waarin vooral de veiligheid en goedkeuringsprocedures worden vastgelegd.

Nieuwe mobiliteitsoplossingen

Renault blijft bovendien nieuwe mobiliteitsoplossingen onderzoeken. Onder meer met de Renault EZ-POD, een autonoom testvoertuig dat aanvullende mobiliteit biedt. Deze volledig elektrische, autonome en connected tweezitter biedt mobiliteit in de binnenstad, in winkelcentra, in parkeergarages en zelfs in appartementencomplexen en hotels. De EZ-POD is als gerobotiseerd platform vooral bedoeld voor vervoer van mensen over korte afstand en als aanvullend vervoermiddel voor iedereen. Er is ook een versie voor het vervoer van goederen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding