In 2018 introduceerde Volvo zijn eerste elektrische, autonome truck Vera. Vera is ontworpen om binnen logistieke centra, fabrieken en havens op vaste trajecten te functioneren. De truck is geschikt voor het vervoer van grote hoeveelheden goederen over korte afstanden en vaste trajecten. “We hebben nu de kans om Vera daadwerkelijk in de praktijk te gebruiken, en om het voertuig verder te ontwikkelen voor andere toepassingen,” zegt Vice President Autonomous Solutions Mikael Karlsson in een verklaring van Volvo.

Toekomst van logistiek

Uiteindelijk wil Volvo een compleet distributiesysteem ontwerpen bestaande uit meerdere Vera’s die vanuit een centrale controlekamer worden gemonitord. Hierdoor zou een ‘naadloze en constante goederenstroom’ ontstaan die ‘beantwoord aan de vraag naar meer efficiency, flexibiliteit en duurzaamheid’, aldus Volvo. De samenwerking met DFDS is een eerste stap om Vera in de echte wereld in te zetten, en om de logistiek een nieuw gezicht te geven meldt Karlsson: “Uitstootvrij, geluidloos autonoom vervoer gaat een belangrijke rol spelen in de toekomst van logistiek.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding