Techbedrijf Apple investeerde eerder in 2016 al 1 miljard dollar in DiDi voor onderzoek naar en de ontwikkeling van autonome rijtechniek. Met de nieuwe vergunning kan DiDi in eerste instantie tot 50 autonome voertuigen inzetten. Wanneer er na 3 maanden testen geen incidenten zijn geweest kan dat aantal omhoog worden gebracht, maar wel onder de voorwaarde dat er altijd een bestuurder aanwezig is.

Stimulans

De vergunningen zijn een flinke stimulans voor de autonome auto-industrie in China en Shanghai in het bijzonder dat de ambitie heeft om de invoering van deze voertuigen te versnellen. Volgens een rapport van onderzoeksbureau McKinsey zullen autonome auto’s in 2040 66 procent van alle gereden kilometers voor hun rekening nemen. De belangrijkste spelers op dat gebied, NIO, Baidu en SAIC, hebben de laatste jaren al grote stappen gemaakt.

Apple

De investering van Apple bevestigt de belangstelling van het bedrijf in de Chinese auto industrie, ’s werelds grootste automarkt. DiDi’s CEO Cheng Wei laat weten: “De steun van Apple is een enorme aanmoediging en bron van inspiratie voor onze vier jaar oude onderneming.” Ook in de VS maakt Apple zich sterk voor de autonome auto, onder andere door de recente overname van Drive.ai. Daarnaast lijkt Project Titan weer aardig op de baan.