Levandowski was één van de pioniers op het gebied van autonoom rijden toen Google daar meer dan tien jaar geleden mee begon. In 2016 stapte hij na een ruzie op om met collega Lior Ron een eigen bedrijfje te beginnen: Otto. Deze onderneming richtte zich op autonoom rijdende vrachtwagens en werd zeven maanden na de start voor de lieve som van 680 miljoen dollar overgenomen door Uber. Volgens Google nam Levandowski 14.000 pagina’s aan industriële informatie mee die vervolgens bij Uber werden toegepast in de zelfrijdende voertuigen of verder werd ontwikkeld. Ook zou Levandowski enkele Google-collega’s hebben overgehaald om naar Otto c.q. Uber over te stappen.

Failliet

Google stapte naar de rechter en heeft nu na een lange juridische strijd gelijk gekregen. In december oordeelde een arbeidstribunaal dat Levandowski en Ron zich niet hadden gehouden aan de voorwaarden van hun contract. Ron bereikte een minnelijk akkoord met Google en betaalde 9,7 miljoen dollar maar Levandowski ging in beroep. Nu heeft een districtsrechtbank in San Francisco zijn beroep verworpen en de uitspraak van het tribunaal bevestigd. Levandowski deelde de rechter mee dat hij dan failliet zou moeten gaan maar liet daarbij wel weten dat hij over 50 tot 100 miljoen dollar aan middelen zou kunnen beschikken om alsnog een schikking te bereiken. De vraag is daarbij nog wel of Uber niet voor de boete op moet draaien omdat het tweetal dat zou hebben bedongen bij de acquisitie van hun onderneming.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding