Coronacrisis drukt winst LeasePlan

LeasePlan heeft afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 252 miljoen euro, ruim 37 procent minder dan in 2019. De totale leasevloot bleef met 1,85 miljoen voertuigen nagenoeg stabiel. Van alle nieuwe voertuigen is nu 16,5 procent in één of andere vorm elektrisch.

Investeringen LeasePlan nemen hap uit winst

LeasePlan zag door de coronacrisis de inkomsten teruglopen. Ook moest het grootste leasebedrijf van ons land de voorzieningen voor slechte leningen en financieringscontracten opvoeren. “Sinds het begin van de coronacrisis krijgen we voortdurend verzoeken van klanten om uitstel of verlichting van betaling, die op een één-op-één basis worden beoordeeld.’’ De operationele kosten liepen bovendien op door hoge investeringen in groei en digitale platforms. LeasePlan meldt verder een sterke groei bij het aantal private-lease contracten.

CarNext

Dochterbedrijf CarNext.com, dat tweedehands auto’s uit hoofdzakelijk afgelopen leasecontracten verhandelt, verkocht in 2020 238.600 auto’s, ruim zes procent minder dan een jaar eerder. Dat leidde tot een onderliggend verlies van 23 miljoen euro, mede door negen miljoen aan extra investeringen. De opbrengsten gingen echter wel met bijna zestien procent omhoog naar 138 miljoen euro. Dat was hoofdzakelijk te danken aan verkopen voor derde partijen en bijkomende diensten. De verkopen van occasions aan particulieren liepen echter met 2,5 procent terug door de tijdelijke lockdownsluitingen van vestigingen in een aantal landen.

Solide

CEO Lex Gunning spreekt van ‘solide resultaten ondanks buitengewoon uitdagende omstandigheden en investeringen in groei, digitale platforms en CarNext.com’. Hij signaleert verder een toenemende vraag naar elektrische bestelbussen voor de aflevering van online verkopen. Bij CarNext.com zelf doen die online activiteiten zoals virtuele bezichtiging en click & collect het ook uitstekend. LeasePlan stelt dat het ‘een leidende rol speelt in de duurzaamheidsagenda in de sector’ maar blijft in dat kader wel aandringen op het snel uitbreiden van de openbaar laadinfrastructuur.

Lees ook:
LeasePlan start proef met deelmobiliteit
Sjoerd van der Eijk aangesteld als Finance Director LeasePlan Nederland

Coronacrisis drukt winst LeasePlan - Automobielmanagement.nl

Coronacrisis drukt winst LeasePlan

LeasePlan heeft afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 252 miljoen euro, ruim 37 procent minder dan in 2019. De totale leasevloot bleef met 1,85 miljoen voertuigen nagenoeg stabiel. Van alle nieuwe voertuigen is nu 16,5 procent in één of andere vorm elektrisch.

Investeringen LeasePlan nemen hap uit winst

LeasePlan zag door de coronacrisis de inkomsten teruglopen. Ook moest het grootste leasebedrijf van ons land de voorzieningen voor slechte leningen en financieringscontracten opvoeren. “Sinds het begin van de coronacrisis krijgen we voortdurend verzoeken van klanten om uitstel of verlichting van betaling, die op een één-op-één basis worden beoordeeld.’’ De operationele kosten liepen bovendien op door hoge investeringen in groei en digitale platforms. LeasePlan meldt verder een sterke groei bij het aantal private-lease contracten.

CarNext

Dochterbedrijf CarNext.com, dat tweedehands auto’s uit hoofdzakelijk afgelopen leasecontracten verhandelt, verkocht in 2020 238.600 auto’s, ruim zes procent minder dan een jaar eerder. Dat leidde tot een onderliggend verlies van 23 miljoen euro, mede door negen miljoen aan extra investeringen. De opbrengsten gingen echter wel met bijna zestien procent omhoog naar 138 miljoen euro. Dat was hoofdzakelijk te danken aan verkopen voor derde partijen en bijkomende diensten. De verkopen van occasions aan particulieren liepen echter met 2,5 procent terug door de tijdelijke lockdownsluitingen van vestigingen in een aantal landen.

Solide

CEO Lex Gunning spreekt van ‘solide resultaten ondanks buitengewoon uitdagende omstandigheden en investeringen in groei, digitale platforms en CarNext.com’. Hij signaleert verder een toenemende vraag naar elektrische bestelbussen voor de aflevering van online verkopen. Bij CarNext.com zelf doen die online activiteiten zoals virtuele bezichtiging en click & collect het ook uitstekend. LeasePlan stelt dat het ‘een leidende rol speelt in de duurzaamheidsagenda in de sector’ maar blijft in dat kader wel aandringen op het snel uitbreiden van de openbaar laadinfrastructuur.

Lees ook:
LeasePlan start proef met deelmobiliteit
Sjoerd van der Eijk aangesteld als Finance Director LeasePlan Nederland