Op de website kunnen bezoekers vanaf 20 maart 2009 een eigen top drie samenstellen uit twaalf auto’s die de toekomst kunnen veranderen. De kandidaten rijden allemaal elektrisch en worden, volgens opgave van de fabrikant, dit jaar of volgend jaar gebouwd. De geselecteerde modellen vormen de voorhoede van een nieuwe en vernieuwende autogeneratie die nauwelijks of helemaal geen gebruikmaakt van benzine of diesel als brandstof. Bovendien rijden ze zeer stil en produceren ze nauwelijks fijnstof. De kandidaten vormen een reëel alternatief voor dagelijks gebruik, met name woon-werkverkeer. De toegepaste techniek is grensverleggend en een aantal modellen heeft een ronduit futuristisch design. Dankzij de elektrische aandrijving kunnen ze rijden zonder CO2-uitstoot, tenminste als gebruikgemaakt wordt van duurzaam opgewekte ‘groene’ stroom.

Het aantal initiatieven in Nederland rond elektrisch rijden groeit razendsnel. Verkeersminister Camiel Eurlings investeert de komende twee jaar tien miljoen euro in de introductie van elektrisch autorijden in Nederland. De provincie Brabant wil in 2020 tweehonderdduizend elektrische auto’s op de weg hebben en startte daarvoor een samenwerking met Nederlandse bedrijven die leveren aan de autoindustrie. Tijdens de komende AutoRAI organiseert SenterNovem een congres rond de introductie van de elektrische auto in Nederland. Marc Bolier, hoofdredacteur ZERAuto: ‘Over het fenomeen elektrische auto wordt veel gesproken – ook de politiek is er druk mee. Maar over welke auto’s hebben we het dan eigenlijk? Wat moeten we ons bij elektrisch autorijden voorstellen? Met deze verkiezing willen we het aanbod letterlijk in beeld brengen. De kandidatenlijst is heel gevarieerd: van open sportwagen tot compacte, ultrazuinige tweezitter en praktische mpv, alles zit ertussen.’ De winnaar van de verkiezing wordt beloond met de Gouden Stekker 2009.


Kandidaten Auto van de Toekomst

Chevrolet Volt Tesla Roadster Pininfarina BLUECAR
Mitsubishi i MiEV Aptera 2e Subaru r1e
Quicc DiVa Think City Optimal Energy Joule
Detroit Electric Savvy EV Miles XS500 Nice ZE-0

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding