Die methode moet beter aansluiten bij de praktijk zodat de consument in autofolders verbruikscijfers gepresenteerd krijgt die in de dagelijkse praktijk met een normale rijstijl ook haalbaar zijn. De verbruikscijfers die autofabrikanten publiceren zijn in de praktijk niet haalbaar. Dat blijkt uit een test van ANWB Autokampioen. Het geldt ook voor de nieuwste generatie hybrides, zoals de Honda Insight en Toyota Prius. Die zijn weliswaar erg zuinig maar toch verbruiken volgens de test 25 tot dertig procent meer dan door de fabrikanten wordt opgegeven.
Autofabrikanten zijn verplicht hun verbruikscijfers te baseren op de zogeheten EU-testcyclus. Die testmethode (op een rollenbank) is volgens de ANWB heel kunstmatig en voldoet niet aan de huidige rijomstandigheden. Op Europees niveau wordt wel over een nieuwe meetmethode nagedacht maar dat duurt te lang, aldus de ANWB. De volledige test van drie hybrides en twee andere auto’s met A-label wordt gepubliceerd in Autokampioen van 3 september. Zie ook anwb.nl

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Bekijk de aanbieding