Onder andere de energiesector (ABB Benelux, Eneco, Essent, Nuon), logistiek (TNT, DHL), en andere vooraanstaande bedrijven als Accenture, Philips en Van Gansewinkel werken samen met de Rijksoverheid, Provincie Friesland, Gemeente Amsterdam en Rotterdam in het consortium DC-TEC. Met deze omvang geeft DC-TEC een aanzet tot de totstandkoming van een nationale markt voor elektrische voertuigen in Nederland, terwijl de deelnemers op deze manier verzekerd zijn van de best mogelijke voertuigen tegen een scherpe prijs. Verder wil DC-TEC een open, sectoroverkoepelend platform opzetten waar nieuwe deelnemers zich eenvoudig bij kunnen aansluiten en dat met de markt informatie uitwisselt over de aanschaf en het gebruik van elektrische voertuigen. Volgens de deelnemers is de tijd rijp om de voertuigen van morgen op te nemen in hun wagenparken en hebben ze afgesproken hun vraag te bundelen en kennis uit te wisselen. De deelname van verscheidene Nederlandse ministeries en regionale overheden geeft aan dat zowel de openbare als de particuliere sector achter de doelen van DC-TEC staat.

Naast de 25 starters staat de stichting open voor elk Nederlands bedrijf dat zich wil inzetten om de komende drie jaar elektrische voertuigen op te nemen in het wagenpark. Binnen de aanbesteding zal alleen de aanschaf van de wagen centraal staan en niet de randinfrastructuur. Doordat het om een Europese aanbesteding gaat, kunnen autoproducenten uit de hele EU meedingen. Om de nodige duurzaamheidsfactor in de aangekochte wagens te garanderen, zijn er criteria opgesteld. Zo zullen de voertuigen dezelfde functies moeten hebben als de huidige wagens en moeten ze binnen de huidige vloot passen. Vervolgens moeten ze van ‘tank tot wiel’ lagere emissiewaarden hebben en moet de gehele ‘lifecycle footprint’ lager zijn dan de huidige, conventionele wagens.

Ten slotte zal het consortium een duidelijke voorkeur naar ecologisch duurzame autofabrikanten hanteren en communiceren aan de deelnemers. Doordat er strikte marketingregels gelden, zal DC-TEC de deelnemende bedrijven bijstaan om op een verantwoorde manier te communiceren over de vergroening van hun wagenpark. Tegen 2011 verwacht DC-TEC de eerste auto’s te kunnen leveren bij de bedrijven. De gunningsperiode voor de aanbesteding zal starten vanaf 25 november 2010 en kan hier worden geraadpleegd.

 

Meer informatie over het project

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding