Tesla getergd door Duitse stroperigheid

Tesla is getergd door de Duitse stroperigheid en bureaucratie. Zestien maanden nadat de autobouwer de vergunningen heeft aangevraagd voor haar Europese Gigafactory in Grünheide bij Berlijn zijn de papieren nog steeds niet binnen. Het harde voornemen van Tesla om deze zomer met de productie te beginnen dreigt daardoor in gevaar te komen.

Tesla krijgt grond voor gigafabriek Berlijn op een koopje

De Duitse en Berlijnse autoriteiten hebben veel bezwaarschriften ontvangen tegen de bouw van de Tesla-fabriek. Omwonenden en vooral milieu-activisten vrezen grote schade aan de natuur en verdere omgeving. Tesla is al bijna klaar met de bouw maar dat gebeurt nog steeds op basis van een voorlopige vergunning die mogelijk uiteindelijk toch niet door gaat. Ook zijn al wel honderden bomen geveld op basis van voorlopige goedkeuringen.

Klimaatdoelstellingen

Volgens Tesla leidt dat ertoe dat de aflevering van elektrische auto’s vertraagd dreigt te worden waardoor Duitsland de klimaatdoelstellingen wellicht niet haalt. Tesla schrijft dat in een brief waarin het bedrijf opmerkelijk genoeg een rechtszaak van de milieu-organisatie Deutschen Umwilthilfe tegen de staat ondersteunt. Die milieubond vindt dat Duitsland meer werk moet maken van het halen van de milieudoelen waar Tesla het – via de omweg van haar elektrische auto’s – mee eens is. “Om de klimaatverandering te bestrijden is versnelling van de planning en realisering van ons project noodzakelijk. Op dit moment kunnen bezwaren op rond van relatief geringe lokale gevolgen in grote mate positieve projecten verhinderen,’’ aldus een verklaring.

Water

Ondertussen duiken ook uit andere hoeken bezwaren op tegen het enorme fabriekscomplex bij Berlijn. Zo heeft de regionale waterdienst recent gewaarschuwd dat de Tesla-fabriek zo veel water gaat gebruiken dat de watervoorziening voor tienduizenden omwonenden in gevaar kan komen. Ook die stelling moet nog door de autoriteiten van de deelstaat Brandenburg worden beoordeeld.

Lees ook:
‘Vertraging bij bouw Tesla-fabriek in Duitsland’

Tesla getergd door Duitse stroperigheid - Automobielmanagement.nl

Tesla getergd door Duitse stroperigheid

Tesla is getergd door de Duitse stroperigheid en bureaucratie. Zestien maanden nadat de autobouwer de vergunningen heeft aangevraagd voor haar Europese Gigafactory in Grünheide bij Berlijn zijn de papieren nog steeds niet binnen. Het harde voornemen van Tesla om deze zomer met de productie te beginnen dreigt daardoor in gevaar te komen.

Tesla krijgt grond voor gigafabriek Berlijn op een koopje

De Duitse en Berlijnse autoriteiten hebben veel bezwaarschriften ontvangen tegen de bouw van de Tesla-fabriek. Omwonenden en vooral milieu-activisten vrezen grote schade aan de natuur en verdere omgeving. Tesla is al bijna klaar met de bouw maar dat gebeurt nog steeds op basis van een voorlopige vergunning die mogelijk uiteindelijk toch niet door gaat. Ook zijn al wel honderden bomen geveld op basis van voorlopige goedkeuringen.

Klimaatdoelstellingen

Volgens Tesla leidt dat ertoe dat de aflevering van elektrische auto’s vertraagd dreigt te worden waardoor Duitsland de klimaatdoelstellingen wellicht niet haalt. Tesla schrijft dat in een brief waarin het bedrijf opmerkelijk genoeg een rechtszaak van de milieu-organisatie Deutschen Umwilthilfe tegen de staat ondersteunt. Die milieubond vindt dat Duitsland meer werk moet maken van het halen van de milieudoelen waar Tesla het – via de omweg van haar elektrische auto’s – mee eens is. “Om de klimaatverandering te bestrijden is versnelling van de planning en realisering van ons project noodzakelijk. Op dit moment kunnen bezwaren op rond van relatief geringe lokale gevolgen in grote mate positieve projecten verhinderen,’’ aldus een verklaring.

Water

Ondertussen duiken ook uit andere hoeken bezwaren op tegen het enorme fabriekscomplex bij Berlijn. Zo heeft de regionale waterdienst recent gewaarschuwd dat de Tesla-fabriek zo veel water gaat gebruiken dat de watervoorziening voor tienduizenden omwonenden in gevaar kan komen. Ook die stelling moet nog door de autoriteiten van de deelstaat Brandenburg worden beoordeeld.

Lees ook:
‘Vertraging bij bouw Tesla-fabriek in Duitsland’