Nederlandse eigenaar sjoemeldiesel heeft recht op compensatie

Nederlandse eigenaren van een dieselauto van VW, Audi, Skoda of Seat waar sjoemelsoftware in zit hebben recht op compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de zaak die was aangespannen door de Stichting Car Claim. De totale vergoeding kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s.

Kwart van sjoemeldiesels nog niet aangepast

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.

Prijsverlaging

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, Seat of Skoda kocht met sjoemelsoftware heeft recht op een prijsverlaging van 3.000 euro, voor een tweedehands auto is dit 1.500 euro. Die vergoeding geldt voor ongeveer 150.000 consumenten die een auto kochten bij autodealers die door de Stichting waren betrokken in de rechtszaak.

Alle bezitters

De Stichting Car Claim had de zaak aangespannen tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. De claimorganisatie is overigens van mening dat alle bezitters van sjoemeldiesels van de betrokken merken gedupeerd zijn en dus nog geld zouden moeten krijgen. In Nederland werden zo’n 180.000 van dat soort auto’s verkocht, waarvan ruim de helft aan leasebedrijven.

Beroep

Of er meteen al veel duidelijkheid komt, valt nog te bezien. Alle partijen kunnen ook weer beroep aantekenen. Car Claim probeert inmiddels ook zaken te starten tegen andere autofabrikanten over sjoemelsoftware. Eind vorig jaar dagvaardde de organisatie al Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, voor de Nederlandse rechter.

Lees ook:
Industrie-expert Andy Palmer: ‘De elektrische auto is dé oplossing voor op de weg’

Nederlandse eigenaar sjoemeldiesel heeft recht op compensatie - Automobielmanagement.nl

Nederlandse eigenaar sjoemeldiesel heeft recht op compensatie

Nederlandse eigenaren van een dieselauto van VW, Audi, Skoda of Seat waar sjoemelsoftware in zit hebben recht op compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de zaak die was aangespannen door de Stichting Car Claim. De totale vergoeding kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s.

Kwart van sjoemeldiesels nog niet aangepast

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.

Prijsverlaging

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, Seat of Skoda kocht met sjoemelsoftware heeft recht op een prijsverlaging van 3.000 euro, voor een tweedehands auto is dit 1.500 euro. Die vergoeding geldt voor ongeveer 150.000 consumenten die een auto kochten bij autodealers die door de Stichting waren betrokken in de rechtszaak.

Alle bezitters

De Stichting Car Claim had de zaak aangespannen tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. De claimorganisatie is overigens van mening dat alle bezitters van sjoemeldiesels van de betrokken merken gedupeerd zijn en dus nog geld zouden moeten krijgen. In Nederland werden zo’n 180.000 van dat soort auto’s verkocht, waarvan ruim de helft aan leasebedrijven.

Beroep

Of er meteen al veel duidelijkheid komt, valt nog te bezien. Alle partijen kunnen ook weer beroep aantekenen. Car Claim probeert inmiddels ook zaken te starten tegen andere autofabrikanten over sjoemelsoftware. Eind vorig jaar dagvaardde de organisatie al Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, voor de Nederlandse rechter.

Lees ook:
Industrie-expert Andy Palmer: ‘De elektrische auto is dé oplossing voor op de weg’