Milieuorganisatie spant rechtszaak aan tegen fabriek Tesla

De ingebruikname van de gigafabriek van Tesla bij Berlijn loopt mogelijk weer vertraging op. Milieuorganisaties vrezen dat het enorme waterverbruik van de fabriek ertoe zal leiden dat het grondwaterpeil tot een gevaarlijk laag niveau zal leiden. Ze hebben daarom opnieuw een rechtszaak aangespannen. Hoe lang die procedure gaat duren, is nog niet te zeggen.

Tesla werft eerste mensen voor fabriek in Berlijn

Tesla wilde de fabriek oorspronkelijk 1 juli vorig jaar al volop laten draaien maar dat ging niet door omdat de vergunningen nog niet zijn verleend. Tesla is in 2019 voor eigen rekening en risico met de bouw van het gigantische complex begonnen op basis van voorlopige vergunningen. De regering van deelstaat Brandenburg deelde onlangs mee dat de procedure eind deze maand rond zou zijn maar tot nu toe is er nog geen stukje papier verstuurd.

Water

Het waterverbruik van de fabriek leidt al sinds de eerste plannen tot een controverse in de regio. Tesla-baas Elon Musk heeft dat steeds weggewuifd – ‘er is ruim voldoende water hier in de omgeving’ – maar komt zichzelf nu toch tegen. De milieu-organisaties hebben de lokale autoriteiten voor de rechter gesleept omdat, zo stellen ze, het effect van het grondwaterverbruik van de fabriek op de klimaatverandering niet is meegenomen bij het beoordelen van de vergunning waarmee Tesla 30 jaar lang grondwater mag oppompen.

Het waterpeil in de regio rond Berlijn is al jaren aan het zakken en de fabriek zou dat probleem ernstig verergeren waardoor ook de watervoorziening voor de bewoners zelf in gevaar komt, stellen zij. De regioregering zegt op haar beurt dat het probleem beheersbaar is maar de milieuclubs zijn het daar niet mee eens.

Lees ook:
Tesla wil in maart eerste auto’s uit Duitsland gaan leveren

Milieuorganisatie spant rechtszaak aan tegen fabriek Tesla - Automobielmanagement.nl

Milieuorganisatie spant rechtszaak aan tegen fabriek Tesla

De ingebruikname van de gigafabriek van Tesla bij Berlijn loopt mogelijk weer vertraging op. Milieuorganisaties vrezen dat het enorme waterverbruik van de fabriek ertoe zal leiden dat het grondwaterpeil tot een gevaarlijk laag niveau zal leiden. Ze hebben daarom opnieuw een rechtszaak aangespannen. Hoe lang die procedure gaat duren, is nog niet te zeggen.

Tesla werft eerste mensen voor fabriek in Berlijn

Tesla wilde de fabriek oorspronkelijk 1 juli vorig jaar al volop laten draaien maar dat ging niet door omdat de vergunningen nog niet zijn verleend. Tesla is in 2019 voor eigen rekening en risico met de bouw van het gigantische complex begonnen op basis van voorlopige vergunningen. De regering van deelstaat Brandenburg deelde onlangs mee dat de procedure eind deze maand rond zou zijn maar tot nu toe is er nog geen stukje papier verstuurd.

Water

Het waterverbruik van de fabriek leidt al sinds de eerste plannen tot een controverse in de regio. Tesla-baas Elon Musk heeft dat steeds weggewuifd – ‘er is ruim voldoende water hier in de omgeving’ – maar komt zichzelf nu toch tegen. De milieu-organisaties hebben de lokale autoriteiten voor de rechter gesleept omdat, zo stellen ze, het effect van het grondwaterverbruik van de fabriek op de klimaatverandering niet is meegenomen bij het beoordelen van de vergunning waarmee Tesla 30 jaar lang grondwater mag oppompen.

Het waterpeil in de regio rond Berlijn is al jaren aan het zakken en de fabriek zou dat probleem ernstig verergeren waardoor ook de watervoorziening voor de bewoners zelf in gevaar komt, stellen zij. De regioregering zegt op haar beurt dat het probleem beheersbaar is maar de milieuclubs zijn het daar niet mee eens.

Lees ook:
Tesla wil in maart eerste auto’s uit Duitsland gaan leveren