Komen ‘wij’ tot 39 procent, Europawijd steeg het gemiddelde in de eerste helft van vorig jaar van 43 naar 47 procent. Zweden en Duitsland gaan aan kop met installatiepercentages van respectievelijk 93 en 77 procent. Ook Luxemburg en Spanje (beide 55 procent) scoren behoorlijk. Onder het Europese gemiddelde daarentegen blijven België (46 procent), Groot-Brittannië (45 procent), Frankrijk (44 procent) en Italië (41 procent). De populariteit van ESP, dat slipbewegingen onderschept en het slippen neutraliseert, wordt sterk bepaald door de categorie waartoe het voertuig behoort. In de populaire categorieën van subcompacte (B-segment) en kleine wagens (A-segment) is ESP nog ondervertegenwoordigd. Doorgaans is het systeem wel optioneel verkrijgbaar, maar slechts respectievelijk elf en twaalf procent van deze wagens heeft het standaard aan boord.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding