In het afgelopen kwartaal was het totaal aantal ingezamelde banden nog geen twee procent hoger dan in het eerste kwartaal. Toen werden er 2,4 miljoen afgedankte banden opgehaald bij de 10.000 garagebedrijven, bandenservicebedrijven en gemeenten die in Nederland deelnemen aan het RecyBEM-systeem. Dat beeld wijkt af van dat in de afgelopen jaren, constateert de organisatie. In de voorgaande vier jaren werden in het tweede kwartaal steeds ruimschoots meer banden ‘oud voor nieuw’ vervangen dan in het eerste kwartaal van datzelfde jaar. Dat verschil is nu dus veel kleiner. Dat komt overeen met het Europese beeld zoals door de Europese koepelorganisatie ETRMA is gepubliceerd voor de verkoop van nieuwe banden in Europa, aldus RecyBEM.

Uitgangspunt voor RecyBEM, als uitvoeringsorganisatie van het Besluit beheer autobanden, blijft dat voor iedere verkochte autoband in Nederland een gebruikte band wordt ingezameld. Deze banden worden vervolgens zo duurzaam mogelijk hergebruikt of verwerkt. RecyBEM wil samen met de branche en de overheid voorkomen dat er zwerfafval van gebruikte banden ontstaat. Het doel is een 100 procent marktdekking met ‘1 x oud voor 1 x nieuw’ te realiseren. RecyBEM heeft in het tweede kwartaal iets meer dan die 100 procent gerealiseerd.

Lees ook:

2,4 miljoen gebruikte banden ingezameld