Navigatie was vorig jaar het toverwoord, maar is inmiddels compleet uit de gratie. In Amerika krijgt rivaal Garmin er stevig van langs. Maar wat de Nederlanders de das om lijkt te doen is vooral de  overname van kaartenmaker Tele Atlas. Het lijkt een financiële brok waar de Amsterdammers in dreigen te stikken.

In een bericht van FEM Business zou het verzwakte consumentenvertrouwen ertoe kunnen leiden dat TomTom zijn afspraken met banken niet kan nakomen. Het gaat daarbij om het afbetalen van 1,4 miljard euro aan leningen.

Een jaar geleden bood TomTom 1,8 miljard euro voor Tele Atlas. Het was de openingzet van een ware oorlog, waarin het uiteindelijke TomTom-bod op 2,9 miljard euro uitkwam. De beleggers waren slechts kort tevreden, de aandelenemissie die TomTom even later bekendmaakte was het begin van de duikvlucht.

Inmiddels is TomTom tachtig procent van zijn all time high marktwaarde van 68,15 euro kwijt.  Dat, gecombineerd met de prijsdaling van de producten en aankomende recessie in Amerika en Europa, leidt tot zorgen. Vorige week moest TomTom nog geruchten tegenspreken dat het in liquiditeitsproblemen is verzeild geraakt. TomTom staat al jaren bovenin de ranglijst van de Fast 50 van snelste bedrijven