TecIdentify is een initiatief van CLEPA, het Europese samenwerkingsverband van toeleveranciers op het gebied van auto-onderdelen, systemen en modules en van nationale organisaties zoals de RAI Vereniging.

Volgens TecCom veroorzaken producenten van gekopieerde onderdelen een financiële schadepost voor bonafide toeleveranciers van vijf tot tien miljard euro per jaar. Daarbovenop komt nog de financiële schade en de gevolgen van letsel die voortvloeien uit het gebruik van ondeugdelijke en gevaarlijke auto-onderdelen.

Elk doosje van deelnemende fabrikanten van auto-onderdelen wordt op termijn voorzien van een unieke veiligheidscode. De samenwerkende partners kozen (nog) niet voor het markeren van de onderdelen zelf; dat zou te ingrijpend zijn in het productieproces. Bedrijven in de distributieketen zoals importeurs, grossiers en garagebedrijven en ook particulieren kunnen wereldwijd de code scannen en vervolgens via internet uitsluitsel aanvragen. De aanvrager krijgt binnen enkele seconden een melding of het betreffende onderdeel origineel is of dat TecCom vraagtekens zet bij de authenticiteit. Het gebruik van TecIdentify is gratis. Gebruikers die met een pc werken hebben alleen een scanner nodig van ruwweg vijfhonderd euro. Een controle kan ook via een mobiele telefoon verlopen. De gebruiker heeft daarvoor een mobieltje met een camera en een internetverbinding nodig.   

Volgens TecCom is TecIdentify het eerste IT-platform in de strijd tegen productpiraterij. Het leverde het platform in Frankfurt de Innovatie Award in de categorie ‘IT & Management’ op.    

Meer hierover in de komende AM, die 26 september verschijnt.