Volgens directeur Olaf Velthuis is de markt voor nieuwe en gereviseerde turbo´s zo groot geworden doordat autofabrikanten simpelweg steeds meer modellen leveren met een turbomotor. "Die groei zit hem vooral bij de benzinemotoren. Door downsizing worden benzinemotoren kleiner en zuiniger. Maar ze moeten wel voldoende vermogen leveren. Dat realiseer je alleen door er een turbo op te schroeven."

Met de vorig jaar verkochte tienduizend stuks is Turbo World in ons land marktleider in de onafhankelijke aftermarket. Het bedrijf is inmiddels distributeur van onder anderen Garrett en KKK werkt samen met groothandelaren zoals Van Heck, Havam en Brezan. Maar Velthuis is ambitieus en wil meer: de dealerwereld bijvoorbeeld. "We verwachten in de nabije toekomst inderdaad meer zaken te gaan doen met het OE-kanaal."

Meer hierover in AM2, die komende vrijdag verschijnt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding