Het aandeel TomTom sloot woensdag na de aankondiging van Google meer dan twintig procent lager op een koers van 8,11 euro. De koers stond in de ochtendhandel al onder druk nadat TomTom tegenvallende omzetcijfers en verkoopprijzen over het derde kwartaal had gepresenteerd.
Het nieuwe gratis Google Maps Navigation navigeert met stemaanwijzingen automobilisten via mobiele telefoons. Die telefoons moeten dan wel draaien op het besturingssysteem Android. Google probeert met Android al enige tijd voet aan de grond te krijgen in de wereld van de mobiele telefonie. Met spraakherkenning en zijn beeldbank van straatfoto’s probeert het zijn aanbod aantrekkelijker te maken ten opzichte van de iPhone en telefoons met het Windows-besturingssysteem. De nieuwe software van Google is vanaf volgende week beschikbaar in de Verenigde Staten. Telecomaanbieder Verizon Wireless brengt dan samen met mobieltjesfabrikant Motorola een nieuwe Google-phone op de markt. Deze telefoon, Droid genoemd, draait op de nieuwste Android-software (2.0). Telefoons die werken met oudere versies van het besturingssysteem kunnen er geen gebruik van maken.
TomTom behaalt nu nog veruit zijn meeste inkomsten met de verkoop van aparte kastjes voor autonavigatie maar het bedrijf is ook bezig om andere inkomstenbronnen aan te boren. In augustus werd bijvoorbeeld een versie van zijn software voor de iPhone geïntroduceerd, tegen een prijs van tussen de 63 en 100 euro. TomTom zei woensdag in het afgelopen kwartaal bijna tachtigduizend downloads voor dit product te hebben geregistreerd. (ANP)