Op het VACO Congres in Utrecht wees voorzitter Sybrand van Hulst erop "dat er hard gewerkt moet worden, veel overuren worden gemaakt en de marges soms dun zijn door de economische situatie en de sterke stijging van de grondstofprijzen."

VACO presenteerde cijfers uit eigen onderzoek naar het gebruik van winterbanden in Nederland. Van 350 duizend in het seizoen 2004/2005 groeide het aantal naar 1,2 miljoen in 2009/2010. Zestig procent van de banden wordt in november gewisseld. De helft van de automobilisten met winterbanden vindt dat winterbanden wettelijk verplicht zouden moeten worden. Opvallend is dat die mening gedeeld wordt door veertien procent van de mensen die niet op winterbanden rijden.

Gevraagd naar de motieven om wél op winterbanden te rijden, zegt 77 procent van de automobilisten dat te doen omwille van veiligheid; 39 procent (meerdere antwoorden waren mogelijk) doet dat omdat ze ook rijden in landen waar winterbanden verplicht zijn. Meest genoemde motief om niet op winterbanden te rijden zijn de kosten (te duur, zegt 47 procent). 29 Procent vindt dat hij/zij  onvoldoende kilometers rijdt om winterbanden te rechtvaardigen; 27 procent noemt als argument dat Nederland geen echte winters kent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding