Met een totale oppervlakte van vijftienduizend vierkante meter, goed voor 500 duizend artikelen, is het complex drie keer groter dan het oude centraal magazijn, gelegen aan de Maxwellstraat.

De nieuwbouw vergde een investering van 12,5 miljoen euro en was begin dit jaar operationeel, na een bouwperiode van tien maanden. Het pand heeft onder meer een groter en efficiënter distributiecentrum, afgestemd op de beoogde groei. In Nederland zal die voor Brezan alleen nog mogelijk zijn in de provincie Limburg, stelde Autobinck-CEO Tim Tozer. Hij noemde Nederland de benchmark voor de landen waarin Brezan expansie zoekt. Op termijn wil Brezan naar in totaal tweehonderd verkooppunten in Nederland, België en Tsjechië. Ook wil het bedrijf zijn importactiviteiten uitbreiden. Bij de investering in de nieuwbouw had moederbedrijf Autobinck Holding deze internationale strategie voor ogen.

Volgens Autobinck-eigenaar Rolf Lauret heeft hij eerst geprobeerd het nabijgelegen voormalige Brezan-bedrijfspand te kopen. "We kwamen er echter niet uit met de verhuurder." Spijt heeft hij niet, want de zojuist officieel geopende nieuwbouw brengt een reeks voordelen met zich mee, onder meer op het gebied van duurzaam ondernemen en de arbeidsomstandigheden voor het personeel. Overigens deelde Lauret publiekelijk een compliment uit aan de gemeente Ede, die hij typeerde als "behulpzaam, snel werkend en met oog voor de ondernemer."

Voor het personeel is de nieuwe locatie een symbool van "de ambitie die we hebben als bedrijf", zei Brezan-directeur Peter-Jan Stormmesand. "Wij hebben vertrouwen in de markten waarin we actief zijn en zien ook mogelijkheden om de Brezan-formule internationaal verder uit te dragen. We hebben nu een distributiecentrum dat onze ambitie kan ondersteunen, een modern IT-systeem en een uitgebreid internationaal netwerk. Aan alle voorwaarden wordt voldaan om de komende jaren zeer succesvol te laten zijn."