Het tekort is ontstaan omdat tijdens de crisis alle dealervoorraden zijn opgebruikt en vervolgens de economie sneller is aangetrokken dan verwacht. Ook is de vraag groter geworden en is het laatste jaar meer vraag naar winterbanden gekomen. In de eerste vier maanden van dit jaar heeft Michelin zo’n zestien procent meer banden geproduceerd dan in dezelfde periode van 2010. De productie in alle fabrieken zal nog verder worden opgevoerd, maar Rollier zei niet in welke mate. Het bedrijf investeert jaarlijks een bedrag van 1,6 miljard euro in research en developement, waarvan de helft voor producten voor emerging markten.

Rollier sluit niet uit dat met het verder oplopen van de grondstofprijzen in de toekomst niet alleen truckbanden maar mogelijk ook personenwagenbanden zullen worden gecoverd. Al zal dat beslist niet eenvoudig zijn, vanwege logistieke problemen. Michelin levert 20 tot 25 procent van zijn productie aan OEMs, de rest gaat naar de vervangingsmarkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding