Volgens de keuringsinstantie is 81 procent van de jonge automobilisten onderweg in een voertuig van technisch dubieuze kwaliteit.

Bij de peiling werden bij onze oosterburen circa zestienduizend auto’s onder de loep genomen. Gemiddeld waren ze 11,2 jaar oud en stond er 130 duizend kilometer op de teller. De meeste manco’s manifesteerden zich bij de reminstallatie, stuurinrichting, banden en carrosserie. Bij bijna de helft van de voertuigen schortte het aan de verlichting, stroomvoorziening of elektronica.

Positief daarentegen was de constatering dat er steeds minder auto’s zijn zonder adequate veiligheidsvoorzieningen. Moest in 2007 nog 47 procent het stellen zonder ABS, airbag en ESP/ASR, nu is dat nog maar 24 procent. Volledige garantie van veiligheid bieden ze echter niet: 1 op de 8 keer functioneerde het ESP of ABS niet; hetzelfde blijkt te gelden voor drie procent van de airbags.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding