Uit de representatieve steekproef onder 1.500 voertuigen blijkt dat 41% van de personenwagens ten minste één band heeft met een onregelmatigheidsslijtage of een vorm van schade. Bij 10% van de voertuigen zijn een of meer banden zelfs zo slecht, dat ze de veiligheid van de bestuurder en de andere weggebruikers in gevaar brengen.

Edwin Brinksma, Branchemanager bij Vereniging VACO, stelt dat zulke resultaten aangeven dat er iets moet gebeuren om de verkeersveiligheid zeker te stellen: "10% is beslist te veel. In absolute zin gaat het om ruim 800 duizend voertuigen." Er zijn volgens hem diverse oorzaken aan te wijzen: uitstel van onderhoud door het economische klimaat, minder frequent bezoek aan de werkplaats als gevolg van grotere onderhoudsintervallen en de verlaagde keuringsfrequentie.

25% van de onderzochte personenwagens rijdt met minimaal één band met een bepaalde schade. Het gaat dan voornamelijk om een geschuurde zijwand doordat ergens tegenaan is gereden en om andere beschadigingen in de zijwand van de band of van het wiel. Ook zijn vervormingen geconstateerd, beschadigingen als gevolg van rijden op een lege band, beschadigingen door slechte montage en perforaties en sneeën in het loopvlak. Voorts blijkt dat bij ruim 8% van de personenwagens minimaal één band een onregelmatig slijtagepatroon vertoont. Het gaat dan vooral om slijtage in het midden van het loopvlak of aan een of beide schouders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding