Het EU-label geeft informatie over de rolweerstand, de grip op nat wegdek en het geluidsniveau.  Deze drie criteria zouden consumenten in staat moeten stellen een juiste keuze te maken bij aanschaf van een band. Maar belangrijke wintereigenschappen blijven volledig buiten schot, aldus de Continental Banden Groep (Pon). Die heeft een animatie gemaakt waarin men duidelijk maakt wat de beperkingen van het bandenlabel ten aanzien van winterbanden inhouden.

Continental ‘onderschrijft de doelstellingen’ van het EU-bandenlabel maar de bandenfabrikant is ook van mening dat het label slechts een indicatie geeft van de eigenschappen van een band. En dit zou  in het bijzonder gelden voor winterbanden want het label stelt consumenten niet in staat specifieke wintereigenschappen zoals het remvermogen op besneeuwd, ijzig en nat wegdek te beoordelen. Ook zegt het label niets over cruciale zaken zoals het rijgedrag op besneeuwd, droog en nat wegdek. Zelfs de grip op sneeuw en aquaplaning blijven volledig buiten schot.

Om uit te leggen wat de beperkingen van het EU-bandenlabel ten aanzien van winterbanden zouden zijn, heeft Continental een animatie gemaakt. Daarin wordt aan de hand van een vergelijking met een voetbalelftal uitgelegd dat individuele kwaliteiten weliswaar belangrijk zijn, maar dat een overall topscore alleen ‘door teamwork en zorgvuldig op elkaar afgestemde eigenschappen’ kan worden bereikt.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding