Eén op de drie auto’s rijdt op winterbanden in Nederland en had omstreeks de maand maart weer naar zomerbanden moeten wisselen. Het niet op tijd wisselen naar zomerbanden zorgt voor snellere slijtage van de winterbanden en kan volgens de onderzoeker voor onveilige situaties zorgen. Winterbanden hebben in de zomer een langere remweg. Bovendien hebben winterbanden een grotere rolweerstand waardoor het brandstofverbruik toeneemt.
Jos Gesthuizen, Operationeel Directeur Euromaster: "Ondanks dat we er alles aan doen om automobilisten te herinneren aan de bandenwissel heeft vijf tot acht procent nog geen afspraak gepland. Dit aantal ligt iets hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Eén van de redenen is het slechte weer van de afgelopen twee maanden. Automobilisten zijn zich bij slecht weer veel minder bewust van de noodzaak om tijdig te wisselen. Daarnaast is er altijd een kleine groep die bewust langer doorrijdt op winterbanden met als argument de zomerbanden te sparen. Het gaat hier vaak om winterbanden die bijna zijn versleten en het volgend winterseizoen niet meer halen. Uiteraard is er altijd een groep die de bandenwissel gewoonweg vergeet."