Test ANWB winterbanden: EU-label slechte raadgever

Het Europese bandenlabel schiet tekort als informatiebron bij de selectie van de juiste winterband. Dat stelt de ANWB op grond van zijn meest recente test.

Sommige banden die bij de test door de mand vielen beschikten toch over een positief EU-label. Zo heeft de Avon IceTouring ST een B-label, terwijl de Continental WinterContact TS 850 een C-label krijgt – ondanks zijn dertien meter kortere remweg. "Op basis van alleen het EU bandenlabel kun je dus niet zeker zijn dat je een goede band hebt gekocht", aldus de ANWB.

De grote testwinnaars zijn Goodyear en Continental, hoewel de test ditmaal nauwelijks verliezers opleverde. In de bandenmaat voor kleine auto’s scoorden drie banden slecht; bij het formaat voor grotere auto’s eentje. De ANWB onderzocht 35 banden van 26 merken in twee verschillende maten: 165/70 R 14 T en 205/55 R 16 H. Alle winterbanden werden getest op sneeuw, ijs, nat en droog wegdek. Ook  het geluidsniveau, brandstofverbruik en de slijtvastheid werden beoordeeld. Alleen banden met minimaal een C-score voor remmen op nat wegdek mochten meedoen aan de test.

Test ANWB winterbanden: EU-label slechte raadgever - Automobielmanagement.nl

Test ANWB winterbanden: EU-label slechte raadgever

Het Europese bandenlabel schiet tekort als informatiebron bij de selectie van de juiste winterband. Dat stelt de ANWB op grond van zijn meest recente test.

Sommige banden die bij de test door de mand vielen beschikten toch over een positief EU-label. Zo heeft de Avon IceTouring ST een B-label, terwijl de Continental WinterContact TS 850 een C-label krijgt – ondanks zijn dertien meter kortere remweg. "Op basis van alleen het EU bandenlabel kun je dus niet zeker zijn dat je een goede band hebt gekocht", aldus de ANWB.

De grote testwinnaars zijn Goodyear en Continental, hoewel de test ditmaal nauwelijks verliezers opleverde. In de bandenmaat voor kleine auto’s scoorden drie banden slecht; bij het formaat voor grotere auto’s eentje. De ANWB onderzocht 35 banden van 26 merken in twee verschillende maten: 165/70 R 14 T en 205/55 R 16 H. Alle winterbanden werden getest op sneeuw, ijs, nat en droog wegdek. Ook  het geluidsniveau, brandstofverbruik en de slijtvastheid werden beoordeeld. Alleen banden met minimaal een C-score voor remmen op nat wegdek mochten meedoen aan de test.