Twee jaar geleden bedroeg het aandeel 5,7 procent. Het resultaat van 5,3 procent is dus geen verbetering ten opzichte van vorig jaar. De toename van het totale Nederlandse wagenpark sindsdien zorgt er wél voor dat het percentage nu correspondeert met een iets hoger absoluut aantal van bijna een half miljoen personenauto’s dat hartje zomer op winterbanden rijdt.

Oude, kleine auto’s

Opvallend in dit onderzoek was dat in Utrecht en Amsterdam bijna 7 procent van alle gecontroleerde auto’s op winterbanden bleek te rijden, terwijl dat in Breda en Roosendaal 4 procent was. Verder viel op dat veel oude, kleine auto’s van winterbanden waren voorzien en dat veel auto’s niet alleen verschillende merken, maar ook afwijkende types banden gemonteerd hebben. Bijvoorbeeld zomerbanden op de vooras en winterbanden op de achteras.

Vierseizoenenbanden

De controleurs van Bovag namen ook veel vierseizoenenbanden waar en dat is voor de gemiddelde Nederlandse automobilist waarschijnlijk een ideale oplossing. Met een hoogwaardige vierseizoenenband is het mogelijk om veilig (genoeg) te rijden in de zomer én in de winter, zonder dat daarvoor elk halfjaar de banden gewisseld moeten worden. Voor veelrijders is de aparte zomer- en winterband nog immer het beste alternatief.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding