De import en retail van auto’s komt in heel Europa steeds meer in handen van grote, onafhankelijke handelshuizen. Vorig jaar zagen de honderd grootste autogroepen in Europa hun gezamenlijke afzet klimmen naar 3,4 miljoen auto’s, waarmee ze inmiddels bijna een kwart van de Europese markt in handen hebben. Gemiddeld genomen doen de megadealers zaken met zes autofabrikanten. De veruit grootste autogroep van Europa – de in Oostenrijk gevestigde en in zestien landen actief zijnde Porsche Holding – behaalde vorig jaar een totaalomzet van bijna 13,6 miljard euro. Porsche Holding heeft verbintenissen met twaalf autofabrikanten waarvoor in totaal 29 verschillende merken verkocht worden. De Nederlandse dealergroep PGA Nederland (voorheen Nefkens Holding) behoort ook tot Porsche Holding. PGA Nederland klom vorig jaar in de Nederlandse DSN Dealerholding Top 50 naar de derde plaats.

 Europese dealer top 25 over 2009.

Uit het onderzoek van Autobiz blijkt ook de toenemende invloed van de Oost-Europese autogroepen. In 2007 behoorden nog maar twee Oost-Europese groepen tot de 25 grootste groepen, vorig jaar waren dat er al zes. Nederland is met twee dealergroepen bij de grootste 25 vertegenwoordigd. Pon klom vergeleken met 2008 twee plaatsen en staat nu dankzij een verkoopaantal van ruim 122 duizend stuks op plaats vier. In Nederland is Pon met een importmarktaandeel van achttien procent veruit de grootste auto-importeur, als dealer staat de Dealer Groep Pon landelijk op de tweede plaats. Pon is op bescheiden schaal ook actief in Polen.

De Louwman Groep klom (van plaats 22 in 2008) naar plaats 19. Men dankt deze positie met name aan de dominante import- en retailpositie voor Toyota, Lexus en Suzuki in Nederland. Daarnaast heeft Louwman enige activiteit in Tsjechië en Zweden. In de lagere regionen van de Autobiz Top 100 komen we nog twee Nederlandse ondernemingen tegen: Stern (41) en Autobinck (44). Markeur – in 2008 nog goed voor plek 74 – is uit de lijst verdwenen. Naast de hiervoor genoemde Porsche Holding is ook het Belgische Alcopa (plaats 22) actief in Nederland. Daarnaast zetelt de Tsjechische AAA Auto formeel in Amsterdam.

De onderzoekers van Autobiz hebben hun bevindingen neergelegd in een ruim 300-pagina’s tellend rapport, waarmee ‘een volledig beeld wordt geschetst’ van de huidige situatie rondom de mega-autodealergroepen. Zo komen naast ontwikkelingen binnen de groepen ook eigendomsverhoudingen, merken- en vestigingenportfolio’s en omzet-, verkoop- en personeelscijfers aan de orde. Dit onderzoek wordt in Nederland gedistribueerd via adviesbureau DealerSupportNet.

Meer informatie bij DealerSupportNet. 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding