De in grootte zestiende autodealer in Nederland moest zijn precaire financiële positie verbeteren, zo meldde Het Financieele Dagblad. Verder voegt het bedrijf filialen samen. Renault-dealergroep Stam verkocht al eerder zijn verlieslatende schadeherstelbedrijf in IJsselstein aan autoschadeketen Care. Stam kampte de afgelopen drie jaar met een negatief resultaat en een penibele liquiditeitspositie. Dat kwam door de overname in 2007 van zwaar verlieslatende Opel-dealers en een schadebedrijf van Terberg Group. De Renault-tak laat herstel zien en ook de Opel-dochters doen het dit jaar beter. Stam heeft nog vier schadeherstelvestigingen over. 

Renault-dealergroep Stam Groep voegt enkele filialen samen en versterkt zijn financiële positie met drie leningen. De familie Stam verstrekt een extra achtergestelde lening van een miljoen euro en huisbankier Dealer Financierings Maatschappij en Renault’s financieringsmaatschappij RCI Financial Services verstrekken extra leningen van samen vier miljoen euro. Is Stam nu gered, dankzij de extra liquiditeit van de verkoop van het schadebedrijf en de leningen? "Redding klink wel erg zwaar", reageert Daniëlle Stam van Stam Groep. "We hebben financiers bereid gevonden ons door moeilijke tijden heen te helpen." Zoals alle autobedrijven heeft ook Stam Groep een moeilijk jaar achter de rug, verklaart Stam. "Maar zoals het met de hele markt beter gaat, gaat het ook met ons dit jaar beter."

Door aanhoudende verliezen is het eigen vermogen van Stam per eind 2009 geslonken tot 3,3 miljoen euro, ofwel 7,2 procent van het balanstotaal, zo meldt de directie van Stam in de vorige week gedeponeerde jaarrekening. De kortlopende schulden overtroffen eind vorig jaar de totale activa, zo staat te lezen in de toelichting bij de externe accountantsverklaring van 20 juli 2010. Stam: "Voor ons is het niks nieuws, het FD heeft erover geschreven omdat we de jaarstukken hebben gedeponeerd."Hoeveel Stam ving van Care voor het schadeherstelbedrijf wil Stam niet zeggen. "Dat is niet netjes om te vertellen, wij willen er zelf niet mee te koop lopen maar Care zit daar ook niet op te wachten."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding