Volvo-importeur wint RODI 2013 Bovag Autodealers

In het Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) van Bovag Autodealers is de Nederlandse Volvo-importeur als beste gewaardeerd door de eigen dealers.

Met een rapportcijfer van 8,7 noteerde Volvo over 2013 een plus van 0,7 ten opzichte van 2012. De organisatie stak met kop en schouders boven alle andere importeurs uit. Zo scoorde de nummer twee, Audi, een 7,6 en Volkswagen een 7,5. Ongetwijfeld geholpen door de prachtige verkoopcijfers van het model Outlander maakte de importeur van Mitsubishi afgelopen jaar de grootste sprong in waardering, van 5,7 in 2012 naar 7,2 in 2013. De Opel-dealers waardeerden met een 6,9 hun importeur afgelopen jaar ook fors hoger dan het jaar ervoor (6,0). Nissan sluit inmiddels traditiegetrouw de rij, met een 4,2 als waardering. Fiat krijgt van de eigen dealers een 4,3 voorgeschoteld, goed voor de voorlaatste plek.

Bovag Autodealers voerde RODI voor de 27e keer uit, met als doel verbeterpunten in de relatie tussen dealers en importeurs inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Het algemene waarderingscijfer van dealers voor hun eigen importeur kwam in 2013 uit op een 6,3; marginaal hoger dan in 2012. Dealers bleken gemiddeld – net als in voorgaande jaren –  het meest tevreden over ‘de staat van nieuwe auto’s bij aflevering’ (rapportcijfer 7,7), terwijl de bestelprocedure van nieuwe auto’s (6,9) op de tweede plek staat. Als derde is ‘de kwaliteit van technische opleidingen en trainingen’ gerangschikt.

De kosten van diezelfde technische (en van commerciële) trainingen zijn voor de meeste dealers direct wel het grootste pijnpunt: 4,5. Daarnaast vormen de ‘standards’ voor sales en aftersales een groot probleem, aangezien vrijwel alle dealers aangeven dat deze afgelopen jaar gelijk zijn gebleven of zelfs verzwaard. Bovag pleit er juist voor dat importeurs, vooral in deze moeilijke financiële tijden, hun dealers bijstaan en primair aandacht hebben voor het verkopen en onderhouden van auto’s in plaats van het voldoen aan interne regels.

Voorzitter Eric Tak van Bovag Autodealers reikte de RODI Award 2013 vanmiddag uit tijdens het Bovag Dealercongres.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Volvo-importeur wint RODI 2013 Bovag Autodealers - Automobielmanagement.nl

Volvo-importeur wint RODI 2013 Bovag Autodealers

In het Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) van Bovag Autodealers is de Nederlandse Volvo-importeur als beste gewaardeerd door de eigen dealers.

Met een rapportcijfer van 8,7 noteerde Volvo over 2013 een plus van 0,7 ten opzichte van 2012. De organisatie stak met kop en schouders boven alle andere importeurs uit. Zo scoorde de nummer twee, Audi, een 7,6 en Volkswagen een 7,5. Ongetwijfeld geholpen door de prachtige verkoopcijfers van het model Outlander maakte de importeur van Mitsubishi afgelopen jaar de grootste sprong in waardering, van 5,7 in 2012 naar 7,2 in 2013. De Opel-dealers waardeerden met een 6,9 hun importeur afgelopen jaar ook fors hoger dan het jaar ervoor (6,0). Nissan sluit inmiddels traditiegetrouw de rij, met een 4,2 als waardering. Fiat krijgt van de eigen dealers een 4,3 voorgeschoteld, goed voor de voorlaatste plek.

Bovag Autodealers voerde RODI voor de 27e keer uit, met als doel verbeterpunten in de relatie tussen dealers en importeurs inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Het algemene waarderingscijfer van dealers voor hun eigen importeur kwam in 2013 uit op een 6,3; marginaal hoger dan in 2012. Dealers bleken gemiddeld – net als in voorgaande jaren –  het meest tevreden over ‘de staat van nieuwe auto’s bij aflevering’ (rapportcijfer 7,7), terwijl de bestelprocedure van nieuwe auto’s (6,9) op de tweede plek staat. Als derde is ‘de kwaliteit van technische opleidingen en trainingen’ gerangschikt.

De kosten van diezelfde technische (en van commerciële) trainingen zijn voor de meeste dealers direct wel het grootste pijnpunt: 4,5. Daarnaast vormen de ‘standards’ voor sales en aftersales een groot probleem, aangezien vrijwel alle dealers aangeven dat deze afgelopen jaar gelijk zijn gebleven of zelfs verzwaard. Bovag pleit er juist voor dat importeurs, vooral in deze moeilijke financiële tijden, hun dealers bijstaan en primair aandacht hebben voor het verkopen en onderhouden van auto’s in plaats van het voldoen aan interne regels.

Voorzitter Eric Tak van Bovag Autodealers reikte de RODI Award 2013 vanmiddag uit tijdens het Bovag Dealercongres.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding