De organisatie van dealers heeft meegedeeld dat de leden na het aflopen van het huidige contract dit weekend geen nieuwe auto’s of vervangingsonderdelen meer kunnen bestellen. "De nieuwe overeenkomst kunnen we zo niet ondertekenen," aldus voorzitter Peter Reisacher die een dealerbedrijf heeft in Memmingen in Beieren. Volgens Reisacher stelt BMW veel ongunstiger voorwaarden en financiële regelingen voor dan die tot nu toe gelden. BMW weigert elk commentaar om geen olie op het vuur te gooien.

De rond de 140 dealers met samen 550 vestigingen zijn vooral kwaad dat BMW steeds meer nieuwe en tweedehandswagens zelf verkoopt, onder meer via online autoplatforms. Die kritiek valt overigens ook te horen binnen de netwerken van Volkswagen en Mercedes-Benz. Die handelswijze zet de zaken en marges bij de dealers steeds verder onder druk. Reisacher: "Wij verwachten van de autofabrikanten dat ze met ons als partners over alle toekomstige aspecten van de autowereld onderhandelen." Hij stelt concreet voor om de tafel te gaan zitten en ondertussen het oude contract nog even door te laten lopen.