Dat beeld komt naar voren uit het jaarlijkse ‘dealer attitude’ onderzoek van de National Franchised Dealer Association. De laagste score is voor het tweede achtereenvolgende jaar voor Citroën dat niet verder komt dan 3,3 op een schaal tot tien. Dan volgen echter drie merken uit de stal van Fiat Chrysler Automobiles: Jeep met 3,4, Alfa Romeo vlak daar boven met 3,5 terwijl ‘moedermerk’ Fiat het ook al niet veel beter doet met 3,7. Ook het oer-Britse Vauxhall bungelt onderaan de lijst met een 4,3.

Wat de dealers betreft is Kia het beste merk met 9,3 punten terwijl Toyota en Mercedes-Benz beide een overtuigende 9 scoren en Lexus bij die topgroep aansluit met 8,8. Na Seat volgen drie Japanse merken, Suzuki, Mazda en Subaru die dan weer gevolgd worden door Mini en Skoda. De NFDA tekent daarbij nog aan dat Mercedes-Benz de grootste sprong maakte terwijl het Duitse zustermerk BMW juist het verst omlaag duikelde.

Directeur Sue Robinson: ‘Een constructieve relatie tussen de dealer en de fabrikant is van cruciaal belang voor een goede gang van zaken in de auto-industrie. Als NFDA houden we contact met de fabrikanten om er voor te zorgen dat de zorgen die bestaan bij onze leden ook opgepakt worden.”