Redacteur Amanda Stretton: “Het idee dat je bij een autodealer naar binnen loopt en er over een auto gaat onderhandelen zet de meest gehaaide afdinger onder druk. In veel gevallen laten we ons overdonderen door het jargon en krijgen de zenuwen de overhand. Dat betekent dat we met een slechte deal de deur uit gaan.” Volgens confused.com betreuren velen dat ze een verkeerde beslissing hadden genomen, met name waar het ging om de prijs en de financiering.

Eén op de vijf Britse autokopers geeft ook toe dat ze eigenlijk de kleine lettertjes van de getekende contracten niet begrijpen. “Het belangrijkste is je goed voorbereiden. Je financiering van te voren in orde brengen zet je in een sterkere positie als het over de prijs gaat,” adviseert Stretton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding