Hoewel er bij mijn huis drie supermarkten op steenworp afstand zitten, mag ik graag elders in Amsterdam op zoek gaan naar scherpe aanbiedingen. Afgelopen week heeft Jumbo zijn eerste supermarkt in de hoofdstad geopend. Voor het geval u deze keten niet kent: de formule onderscheidt zich niet met stuntaanbiedingen, maar met de zogeheten zeven zekerheden waarvan het leveren van topservice er één van is. Je zou vanuit deze optiek Lexus de Jumbo van de autobranche kunnen noemen: dit merk zegt de klant immers ook de zekerheid van topservice te bieden. 

Helaas viel het bezoek aan de Jumbo supermarkt wat tegen. Het was er namelijk onvoorstelbaar druk waardoor er van een premium supermarktbeleving niet echt sprake was. Er kwam duidelijk veel nieuw volk het pand binnen en het personeel wist zich niet goed raad met de drukte: men holde achter de klanten, maar vooral achter de feiten, aan getuige de vele lege schapplekken. 

Een zelfde soort gevoel kreeg ik toen ik diezelfde middag de Lexus-dealer bezocht. Op zoek naar een andere auto wilde ik wel eens kennis maken met de nieuwe CT200h: geen wegenbelasting betalen en toch premium kunnen rijden, dan leek mij wel een scherpe aanbieding. Maar de showroomervaring viel nogal tegen. Het personeel was niet onvriendelijk, maar zichtbaar opgefokt, de folders van de CT200h waren ‘uitverkocht’ en er was duidelijk veel nieuw volk in het pand; ook mensen die ik niet 1,2,3 met Lexus associeer. En tja, ik wil me toch een beetje kunnen identificeren met mijn toekomstige medeklanten. En zou ik wel een serieus inruilbod ontvangen op mijn huidige auto van een verkoper die als een kip zonder kop door de showroom beende?

Ik besloot de CT200h te laten voor wat die was en reed onverrichter zake weer naar huis. Ik dook achter mijn PC om op zoek te gaan naar een scherpe aanbieding en kwam een prachtig aangeklede 318i tegen. Inderdaad: een BMW, dat net zo tot de gevestigde orde behoort als Albert Heijn. Misschien wat aan de dure kant, maar wel een bedrijf dat functioneert als een goed geoliede machine. Ik gun Lexus van harte het verkoopsucces van de wegenbelastingvrije CT200h. Maar helaas kon ik na mijn showroombezoek niet vertrouwen op de zekerheid van topservice. En dus moet de Jumbo onder de automerken het (nog even) zonder mijn klandizie doen.     

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding