…  van overtuigd. Maar zit de autobranche ook niet op slot?

En dan bedoel ik niet alleen de verkoopcijfers waar we altijd over mopperen. Te weinig, eigenlijk te veel, verkeerde auto’s, foute subsidies, enzovoort. Het geklaag over cijfers hoort er blijkbaar bij. Maar hoe zit het met de doorstroming binnen de branche? Al vijftien jaar – hoezo doorstroming – roep ik dat de branche een bijzonder slechte afspiegeling van de maatschappij is. Zoiets als de politici die wij altijd verwijten dat zij geen idee hebben wat er onder ons, het volk leeft.

Waar zijn de allochtone managers, waar zijn de vrouwen, waar zijn de jongeren met vernieuwende ideeën? De laatste vijf jaar ben ik er mee opgehouden om dit stokpaardje te berijden. Niet dat er veel veranderde, maar je wilt niet al te voorspelbaar overkomen. Het blijft echter een slechte zaak dat je als autobranche iets aan de gehele maatschappij wilt verkopen een groot gedeelte van die maatschappij niet serieus neemt door ze niet op een eigen herkenbare manier wilt aanspreken.

Mijn aversie tegen de verkoper van eind twintig mag bekend zijn. Aversie tegen zijn: slechte luisteren, desinteresse in occasions onder de tienduizend euro, slechte manieren en zijn constante pogingen om de auto van zijn dromen aan mij te verkopen. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat de beste jongen eigenlijk helemaal geen verkoper wil zijn. Zijn interesse ligt bij een mooie auto en gezien zijn opleiding bij een managementfunctie. Drie jaar heeft ie er voor uitgetrokken, dan moet dat kantoor boven voor hem zijn. Smalend noemde ik ze tien jaar geleden de IVA-boys. Een te groot pak en te zeker van zichzelf. Was dat terecht van mijn kant? Nee. Maar helaas kreeg ik het gelijk wel (te) vaak aan mijn kant. Gelukkig kwam ik ook hele goeie jongens tegen. Volledig in het juiste pak gegroeid dat inmiddels als een handschoen zat.

Toen ik hoorde dat IVA-studente Nadia Eekhout de winnaar van de Geerlig Riemerprijs 2012 was maakte mijn hart een sprongetje. Nadia is vrouw, nuchter en bescheiden, sociaal begaan en bereid om zich voor haar medestudenten in te zetten aldus het juryrapport. Kijk, zo maken we eindelijk weer een stap.