… rariteitenkabinet gepikt: Ducati. Audi gaat het nu ook op twee wielen tegen BMW opnemen. De 1199 Panigale tegen de S1000RR, waarmee BMW de handen goed op elkaar heeft gekregen in superbike-kringen. Ducati is daarmee het tweede Italiaanse motormerk in Duits bezit  want in 2007 werd Husqvarna eigendom van BMW.

Audi zou 875 miljoen euro betaald hebben voor Ducati dat ook nog ‘ns 200 miljoen euro schuld heeft, en veel meer is er niet over de deal bekend. Maatr wat moet Audi ermee? Synergie is zeer beperkt mogelijk tussen fabrikanten van auto’s en die van motorfietsen: ik heb op de parkeerplaats bij Albert Heijn een BMW 120d en een BMW R 1200 GS heel grondig bekeken en geen gemeenschappelijke onderdelen kunnen bespeuren. De eigenaren hadden meer overeenkomsten dan de voertuigen, om het plastisch te zeggen. Zou Audi willen dat Ducati hen komt leren hoe kleine en lichte motoren te bouwen? Lijkt me sterk, dat kunnen ze bij Volkswagen zelf wel, kijk maar naar de driepittertjes in de Up. Ik houd het voorlopig bij de gedachte dat Ducati vooral een mooie, nieuwe trofee is voor Piëchs prijzenkast, naast de bronzen stier van Lamborghini en de loden ezel van Bugatti.  Het schijnt dat het idee om een topklasse motorfabrikant aan te schaffen reeds lang bij het concern bestaat. Piëch & Co zouden aanvankelijk met de gedachte hebben gespeeld zich over het motormerk Horex te ontfermen. Even een ideetje tussendoor voor Victor Muller: zou het iets kunnen zijn Berini toe te voegen aan Spyker?

De waakzaamheid van Piëch moet geprikkeld zijn toen Mercedes’ AMG een vrijerijtje begon met Ducati. Een Italiaanse schone (met schulden) die op zoek is naar een gulle mannenhand, daar ligt een mooie kans. Die heeft hij gegrepen, als gevolg waarvan de waaier van merken waarmee Ferdinand en zijn lieftallige vrouw Ursula samen kwartetten nu twaalf kaarten telt. Maar het had anders en goedkoper gekund. Als Volkswagen nou ‘ns geen ruzie had gemaakt met Suzuki, had het concern die 875 miljoen voor Ducati helemaal niet hoeven uitgeven. Want dan had Piëch al lang een Suzuki motorfiets bij de dealers van Audi in de showroom kunnen duwen.