Hij heeft daarvoor een ‘water kit’ ontwikkeld en het ding op tv gedemonstreerd, met zijn Suzuki. Hoewel niemand tot op heden zo’n water kit uit elkaar heeft mogen halen, is Ahmad nu een volksheld in Pakistan want hij zegt dat hij de gemiddelde auto vierhonderd kilometer kan laten rijden op tien liter water. Ahmad wordt op handen gedragen door de Minister van Religieuze Zaken, Khursheed Shah, hij gelooft erin. Andere ministers bejubelen Ahmad zodanig dat de uitvinding en de exploitatie ervan al drie keer op de kabinetsagenda heeft gestaan. De water kit kan het hongerende Pakistan immers tot een land van overvloed maken. Stel je voor wat er allemaal gedaan kan worden met de veertien miljard die Pakistan jaarlijks aan olie-import zou uitgeven.

Het schijnt dat er al over wordt nagedacht hoe uitvinder Ahmad te beschermen tegen de grote oliemaatschappijen. Men vreest dat ze hem zullen willen (laten) ‘verdwijnen’ voordat zijn uitvinding in serieproductie gaat. Ahmad’s kit zou met energie uit een accu watermoleculen uit elkaar halen tot waterstof en zuurstof. Met de waterstof wordt de benzinemotor gevoed. Deze drijft niet alleen de auto aan, maar ook een dynamo die op zijn beurt de accu weer oplaadt, waarmee de watermoleculen worden ontleed. Een Pakistaanse kerngeleerde heeft er naar gekeken en gezegd dat het mooie uitvinding is, als gevolg waarvan het land nu meent de Lamp van Aladin gevonden te hebben en in opperste hoerastemming verkeert. Resumerend heeft de Suzuki van Ahmad kennelijk een accu aan boord die niet alleen in staat is de auto te laten rijden, maar ondertussen ook zichzelf voortdurend vol houdt. Elke beginner in de natuurkunde weet dat zulks onmogelijk is. In het buitenland rollen de wetenschappers dan ook over de grond van het lachen, maar Pakistan heeft de euforische stemming daardoor niet laten bederven.

Vergelijk het systeem van Ahmad met een elektrische auto met een windmolen op het dak. Kan die steeds blijven rijden doordat de windmolen de accu van voldoende energie voorziet? Natuurlijk niet. Mocht de Pakistaanse waterauto er toch komen, dan is er geen andere naam mogelijk dan deze: Perpetuum Mobile.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding