Zelfrijdend

Langzaam maar zeker komt de zelfrijdende auto onze wereld binnen. Jaren geleden al heb ik een rondje Zandvoort (mee)gereden in een BMW zonder bestuurder, die precies wist waar hij moest insturen en waar de rempunten lagen. Hij was warempel net zo snel als een professionele rijder.

Audi heeft inmiddels een A7 gedemonstreerd die zichzelf een parkeergarage in kan rijden en je desgewenst voor je hotel komt oppikken. Google maakt al geruime tijd kouwe drukte over een Prius die zichzelf zonder bestuurder door de wereld kan bewegen. Ik verheug me nu al over de ophef die ginds in de VS zal ontstaan als zo’n autonome Toyota met een dronken eigenaar op de achterbank een lantaarnpaal ramt. Wordt hij dan in de boeien geslagen wegens ‘drunk driving’ of wordt Toyota aan de schandpaal genageld? Wat gaat er gebeuren als zo’n zelfparkerende Audi per abuis de hotellobby binnenrijdt terwijl de ‘bestuurder’ en zijn vriendin zich amoureus amuseren op de achterbank? Wie is er dan nalatig geweest, Audi of het ondernemende koppel? Hoe gaan de juristen dat regelen? Zal de fabrikant verantwoordelijk worden gesteld of blijft de bestuurder altijd aansprakelijk? In dat laatste geval zal hij in zijn zelfrijdende auto dus altijd klaar moeten zitten om elk moment zelf te kunnen rijden. Hoe gaan verzekeringsmaatschappijen zich opstellen? Krijg je korting als je niet meer zelf rijdt of zul je juist extra moeten betalen?

Versta me goed, ik wijs die nieuwe technologie niet bij voorbaat af. Ik ben heel blij met de zelfbewegende stofzuiger en de automatische grasmaaier omdat ze vervelende taken uit handen nemen, alhoewel niet foutloos. De stofzuiger heeft zich meerdere malen fanatiek aan mijn luidsprekerkabels vastgezogen, de grasmaaier heeft de hond drie hechtingen en een trauma bezorgd. Als hij nu iets ziet met een logo van Honda erop, slaat hij jankend op de vlucht.

De zelfrijdende auto’s van de toekomst zullen waarschijnlijk geraffineerder te werk gaan dan die stofsnuivers en grasscheerders, maar zult u op uw volautomatische Lexus durven te vertrouwen als u de Stelvio beklimt en een bende motorrijders tegenkomt? Of als uw Google Prius argeloos op de Arc de Triomphe afrijdt, te midden van een horde taxi’s en touringcars?

Nou, ik niet. Laat ze die auto’s eerst maar eens serieus testen, zoals indertijd met ruimteschepen. Eerst onbemande vluchten, vervolgens met apen en honden aan boord en dan pas met mensen. Als u een chimpansee in een Prius ziet langskomen, weet dan dat Google de zaak serieus neemt.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Zelfrijdend - Automobielmanagement.nl

Zelfrijdend

Langzaam maar zeker komt de zelfrijdende auto onze wereld binnen. Jaren geleden al heb ik een rondje Zandvoort (mee)gereden in een BMW zonder bestuurder, die precies wist waar hij moest insturen en waar de rempunten lagen. Hij was warempel net zo snel als een professionele rijder.

Audi heeft inmiddels een A7 gedemonstreerd die zichzelf een parkeergarage in kan rijden en je desgewenst voor je hotel komt oppikken. Google maakt al geruime tijd kouwe drukte over een Prius die zichzelf zonder bestuurder door de wereld kan bewegen. Ik verheug me nu al over de ophef die ginds in de VS zal ontstaan als zo’n autonome Toyota met een dronken eigenaar op de achterbank een lantaarnpaal ramt. Wordt hij dan in de boeien geslagen wegens ‘drunk driving’ of wordt Toyota aan de schandpaal genageld? Wat gaat er gebeuren als zo’n zelfparkerende Audi per abuis de hotellobby binnenrijdt terwijl de ‘bestuurder’ en zijn vriendin zich amoureus amuseren op de achterbank? Wie is er dan nalatig geweest, Audi of het ondernemende koppel? Hoe gaan de juristen dat regelen? Zal de fabrikant verantwoordelijk worden gesteld of blijft de bestuurder altijd aansprakelijk? In dat laatste geval zal hij in zijn zelfrijdende auto dus altijd klaar moeten zitten om elk moment zelf te kunnen rijden. Hoe gaan verzekeringsmaatschappijen zich opstellen? Krijg je korting als je niet meer zelf rijdt of zul je juist extra moeten betalen?

Versta me goed, ik wijs die nieuwe technologie niet bij voorbaat af. Ik ben heel blij met de zelfbewegende stofzuiger en de automatische grasmaaier omdat ze vervelende taken uit handen nemen, alhoewel niet foutloos. De stofzuiger heeft zich meerdere malen fanatiek aan mijn luidsprekerkabels vastgezogen, de grasmaaier heeft de hond drie hechtingen en een trauma bezorgd. Als hij nu iets ziet met een logo van Honda erop, slaat hij jankend op de vlucht.

De zelfrijdende auto’s van de toekomst zullen waarschijnlijk geraffineerder te werk gaan dan die stofsnuivers en grasscheerders, maar zult u op uw volautomatische Lexus durven te vertrouwen als u de Stelvio beklimt en een bende motorrijders tegenkomt? Of als uw Google Prius argeloos op de Arc de Triomphe afrijdt, te midden van een horde taxi’s en touringcars?

Nou, ik niet. Laat ze die auto’s eerst maar eens serieus testen, zoals indertijd met ruimteschepen. Eerst onbemande vluchten, vervolgens met apen en honden aan boord en dan pas met mensen. Als u een chimpansee in een Prius ziet langskomen, weet dan dat Google de zaak serieus neemt.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding