Samen met de Stiftung Warentest (zeg maar de Consumentenbond) bood de ADAC bij vijf vestigingen van Mercedes, Opel, Renault, Toyota en VW een geprepareerd model aan. Hetzelfde gebeurde met 25 ATU-vestigingen en 25 van de keten Meisterhaft.

Vooral de Mercedes-bedrijven overtuigden in de test. Alle vijf kwamen met een ‘sehr gut’ uit de bus. De uitkomst strookt met de recente positieve resultaten die het merk scoorde in het tijdschrift Auto Motor und Sport. Maar ook de dealers van Opel, Renault en VW lieten zich van hun beste kant zien, want bij ieder merk kregen vier dealers het oordeel ‘sehr gut’.

Minder florissant verging het de bezochte werkplaatsen in het ongebonden kanaal. Slechts een derde van de ATU-vestigingen ontdekte alle vijf ingebouwde defecten. Bij de (in ons land niet actieve) formule Meisterhaft lukte dat zelfs maar een kwart. Verder schieten de onafhankelijken te kort op het gebied van klantenservice, het opstellen van een begrijpelijke rekening en het verlenen van snelservice. Ook een overzicht van de verrichte werkzaamheden werd niet altijd verstrekt. Twee ATU-filialen werden beoordeeld als ‘gebrekkig’, evenals zeven uit de Meisterhaft-stal. Daar staat tegenover dat twee Meisterhaft-bedrijven Direktannahme ‘sehr gut’ waren, meldt de ADAC.