Robert Hanser, de chef van de divisie Automotivbe Aftermarket van Robert Bosch GmbH, schetste op de bijeenkomst een toekomstperspectief voor zijn partners. Hij benadrukte het belang van de kwaliteitszorgsystemen met het Bosch Service Excellence-programma.

De service-organisatie van Bosch is met vijftienduizend Bosch Service-bedrijven in 147 landen wereldwijd de grootste keten van merkonafhankelijke werkplaatsen. Met tachtigduizend medewerkers onderhoudt de keten 180 duizend auto’s per dag. In 2009 nam Bosch het werkplaatsconcept AutoCrew over van ZF Services. Men kondigde toen aan de keten naast de Bosch Service-keten verder te zullen voortzetten en ook te zullen uitbreiden. Maar als gevolg van de consolidering is het Duitse netwerk van AutoCrew eerst gehalveerd.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding