Door de nieuwe regelingen om milieuvriendelijk autogebruik te bevorderen ontstaat "een dermate ingewikkelde situatie dat de automobilist niet meer weet hoe te handelen bij het kopen van een nieuwe auto."

Bovendien lijken volgens de bond aan de nieuwe regelingen onverwachte kostenstijgingen te kleven, onder meer door de afschaffing van de milieulabels per 1 januari. De ANWB zegt op basis van eigen rekenwerk dat de tien meest verkochte auto´s in Nederland bijna allemaal duurder worden in aanschaf – variërend van enkele honderden euro’s tot 1800 euro voor een grote middenklasser. Ook de meeste auto’s in de Top 10 Schone en Zuinige auto´s die de ANWB elk kwartaal uitbrengt, gaan meer kosten.

De belangenorganisatie dringt daarom aan op een samenhangend pakket aan maatregelen dat op een begrijpelijke manier de consument stimuleert om een milieuvriendelijke auto te kopen. Er zouden wat de bond betreft in deze kabinetsperiode tot aan de feitelijke invoering van de kilometerprijs verder geen nieuwe maatregelen meer moeten worden ingevoerd.