"Onze primaire doelstelling is uiteraard het optimaal motiveren van de Nederlandse Kia-monteurs. Daarnaast levert deze competitie een belangrijke bijdrage aan het verhogen van het opleidingsniveau van onze mensen," zegt Frank Doorenbos, aftersales-directeur van Kia Motors Nederland.

De Nationale Kia Skills Cup 2012 vormde de voorselectie op de World Skills Cup 2012, die op dit moment in Seoel, Zuid-Korea, wordt georganiseerd. Deelname stond open voor gediplomeerde eerste monteurs, waarbij het diploma 1e auto-elektricien in het voordeel werkte. Ervaring van minimaal drie jaar als eerste monteur was vereist met expertise in het stellen van diagnoses en het oplossen van  storingen. Ook dienden de deelnemers ervaring te hebben met de door Kia       gebruikte aandrijf- en ondersteltechnieken, diagnose-apparatuur, werkplaatshandboeken en Kia reparatietechnieken.

Deelnemers moesten via internet multiple choice-vragen beantwoorden waarna tien kandidaten overbleven voor de praktijktest. De praktijktest bestond uit het oplossen van zeven voertuiggerelateerde klachten van klanten. Niet alleen de algehele technische kennis en vaardigheden kwamen daarbij aan bod, maar ook de beheersing van de Engelse taal, de presentatie van werkzaamheden en diagnose en de uiteindelijke reparatie waren bepalend voor de uitslag. Uiteindelijk kwalificeerden Erwin Zweverink van Koops Auto Deventer en Peter Kouprie van Leerentveld Auto’s zich als de allerbeste Kia-monteurs van Nederland. Eind mei, tijdens de Europese voorronde bij Kia Motors Europe in Frankfurt gooide Peter Kouprie hoge ogen en eindigde op een tweede plaats. Zweverink en Kouprie zijn deze week in Zuid-Korea om daar de strijd aan te gaan met de winnaars uit de andere landen tijdens de wereldwijde finale van ‘Kia Skills World Cup 2012’.