Gemiddeld zijn er in het hoger onderwijs zes procent meer vooraanmeldingen dan een jaar geleden. Het totaal aantal aanmeldingscijfers is pas in oktober definitief, maar wat zich nu al duidelijk aftekent: techniek is weer hot.

Didier Fouarge, onderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), voorspelde het twee jaar geleden al: de hoge baankansen maken het vak aantrekkelijk. Een afgestudeerde techneut is vrijwel verzekerd van een baan.

Zin van het vak

André van der Leest, voorzitter van TechniekTalent, is blij met het nieuws. "Zo’n boost van twintig procent hebben we nog niet eerder gezien. Toch zijn er ook zorgen over techniek op VMBO-, MBO- en HBO-niveau. Er zijn steeds minder jongeren die voor een technische mbo-opleiding kiezen. Terwijl we juist daar veel mensen nodig hebben." Toch heeft Van der Leest het idee dat het beeld dat jongeren hebben van techniek "aan het kantelen" is. Ze zien duidelijker de zin van het vak. "Het is niet meer alleen techniek, maar het is ‘techniek en zorg’, ‘techniek en voeding’ of ‘techniek en transport’."

Vroeg beginnen

We gaan dus de goede kant op, maar we zijn er nog niet: "Om op alle niveaus meer animo te krijgen voor techniek staat in het Techniekpact dat kinderen al vanaf de basisschool meer met techniek in aanraking moeten komen. In 2020 moet elke basisschool het vak ‘wetenschap & technologie’ gegeven worden. Daarin krijgt het kind ‘kennis, vaardigheden en een onderzoekende houding’ aangeleerd.
Dat is precies wat er moet gebeuren volgens Van der Leest. "Je moet er vroeg mee beginnen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding