Volgens  een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht zal het tekort aan technische medewerkers volgend jaar zijn opgelopen tot 63 duizend. Voor elke procent die de Nederlandse economie groeit, komen er vervolgens dertienduizend vacatures bij, zo berekende men. Geert Vermeer, ex-bondsvoorzitter van Bovag en nu bestuurslid van het DAF Museum, vindt dit een zorgwekkende otwikkeling. "Om deze reden hebben wij in het Museum het Trucknasium ontwikkeld. Het is een interactief lesprogramma voor leerlingen in het tweede jaar van de middelbare school  (vmbo-t, havo, vwo) om hen te interesseren voor automotive techniek en voor een toekomstige baan in de sector."
Het programma start met een lesprogramma Vervoer en Logistiek op school. Vervolgens gaan de leerlingen naar het Museum toe, waar ze in een nieuw gecreëerde  ruimte door professionals worden geïnformeerd over het samenstellen van een vrachtwagen. Het meten van lucht- en rolweerstand en geavanceerde veiligheidssystemen.  Er is zelfs een windtunnel op schaal nagebouwd.