AM TV: Proefrit aan Huis voortaan voor alle autobedrijven beschikbaar

Het platform Proefrit aan Huis is voortaan beschikbaar voor alle autobedrijven in Nederland. De service zorgt ervoor dat negen van de tien klanten ook daadwerkelijk overgaan tot aankoop van de occasion die ze proefrijden, vertelde initiatiefnemer Johan Tuinstra woensdag in de uitzending van AM TV. “Vooral voor autobedrijven die hun website goed voor elkaar hebben, is dit heel interessant.”

Er is afgelopen week al heel veel interesse getoond voor het concept, liet Tuinstra woensdag weten. Proefrit aan Huis verzorgt de presentatie van een occasion bij de klant thuis, biedt ter plaatse een proefrit aan en handelt bij verkoop direct de administratie af. Autobedrijven betalen een vaste vergoeding voor de bemiddeling, zowel bij het slagen als niet slagen van de verkoop. Initiatiefnemer Johan Tuinstra claimt een verkoopsucces van negentig procent.

Gestart in Friesland

De Friese ondernemer is eigenaar van Pheifer Holding met daaronder de autobedrijven Pheifer in Sneek, Synyco in Franeker en Esgee in Harlingen. Acht jaar geleden al startte hij de service. Op de site staat het aanbod aan occasions van de autobedrijven. Een druk op de knop is voldoende voor het plannen van een proefrit. Dat kan zeven dagen per week. De afspraak wordt digitaal gepland, contact daarna verloopt via Whatsapp.

De proefritten worden verzorgd door medewerkers van het platform. Zij halen de occasion op bij het autobedrijf, rijden ermee naar de klant en beantwoorden daar alle vragen. Ook een globale inspectie van de eventuele inruilauto wordt verzorgd. Indien de klant tot aankoop overgaat, assisteert de medewerker bij de betaling, tenaamstelling en eventuele vrijwaring en brengt hij de inruilauto naar het autobedrijf.

Geen afleveringskosten

Voor de proefrit aan huis gelden geen afleveringskosten en er kan aanspraak gemaakt worden op landelijke garantiedekking. “Met een in de praktijk bewezen verkoopsucces van negentig procent is Proefrit aan Huis de volgende, logische stap voor dealers en autobedrijven die hun klanten maximaal gemak aan willen bieden”.

In de ogen van Tuinstra is het maken van een proefrit voor kopers van een nieuwe tweedehands auto echt een must. “De occasionmarkt is booming. Dat zal komende tijd niet veranderen. Het is dan ook zaak om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken. Dan is de kans op een deal het grootst. Dat doen wij met onze proefrit aan huis.”

Lees ook:

Bekijk het interview met Johan Tuinstra hieronder terug:

AM TV: Proefrit aan Huis voortaan voor alle autobedrijven beschikbaar - Automobielmanagement.nl

AM TV: Proefrit aan Huis voortaan voor alle autobedrijven beschikbaar

Het platform Proefrit aan Huis is voortaan beschikbaar voor alle autobedrijven in Nederland. De service zorgt ervoor dat negen van de tien klanten ook daadwerkelijk overgaan tot aankoop van de occasion die ze proefrijden, vertelde initiatiefnemer Johan Tuinstra woensdag in de uitzending van AM TV. “Vooral voor autobedrijven die hun website goed voor elkaar hebben, is dit heel interessant.”

Er is afgelopen week al heel veel interesse getoond voor het concept, liet Tuinstra woensdag weten. Proefrit aan Huis verzorgt de presentatie van een occasion bij de klant thuis, biedt ter plaatse een proefrit aan en handelt bij verkoop direct de administratie af. Autobedrijven betalen een vaste vergoeding voor de bemiddeling, zowel bij het slagen als niet slagen van de verkoop. Initiatiefnemer Johan Tuinstra claimt een verkoopsucces van negentig procent.

Gestart in Friesland

De Friese ondernemer is eigenaar van Pheifer Holding met daaronder de autobedrijven Pheifer in Sneek, Synyco in Franeker en Esgee in Harlingen. Acht jaar geleden al startte hij de service. Op de site staat het aanbod aan occasions van de autobedrijven. Een druk op de knop is voldoende voor het plannen van een proefrit. Dat kan zeven dagen per week. De afspraak wordt digitaal gepland, contact daarna verloopt via Whatsapp.

De proefritten worden verzorgd door medewerkers van het platform. Zij halen de occasion op bij het autobedrijf, rijden ermee naar de klant en beantwoorden daar alle vragen. Ook een globale inspectie van de eventuele inruilauto wordt verzorgd. Indien de klant tot aankoop overgaat, assisteert de medewerker bij de betaling, tenaamstelling en eventuele vrijwaring en brengt hij de inruilauto naar het autobedrijf.

Geen afleveringskosten

Voor de proefrit aan huis gelden geen afleveringskosten en er kan aanspraak gemaakt worden op landelijke garantiedekking. “Met een in de praktijk bewezen verkoopsucces van negentig procent is Proefrit aan Huis de volgende, logische stap voor dealers en autobedrijven die hun klanten maximaal gemak aan willen bieden”.

In de ogen van Tuinstra is het maken van een proefrit voor kopers van een nieuwe tweedehands auto echt een must. “De occasionmarkt is booming. Dat zal komende tijd niet veranderen. Het is dan ook zaak om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken. Dan is de kans op een deal het grootst. Dat doen wij met onze proefrit aan huis.”

Lees ook:

Bekijk het interview met Johan Tuinstra hieronder terug: