Banden- en wielenbranche weinig bezorgd over vaccinatiegraad medewerkers

Slechts 29 procent van de ondernemers in de banden- en wielenbranche stelt zich zorgen te maken over de werkveiligheid vanwege niet-gevaccineerde medewerkers. Dat blijkt uit de laatste Coronabarometer die VACO heeft uitgevoerd. In een recent onderzoek van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland gaf 71 procent van de respondenten aan zich hierover zorgen te maken.

Winterweer afgelopen dagen zorgt voor run op winterbanden

“Dit komt door de verschillen in bedrijfsomvang van deelnemers aan de beide onderzoeken. Waar de respondenten van het AWVN-onderzoek vooral (middel)grote bedrijven waren, zijn de deelnemers aan de VACO Coronamonitor met name kleinere bedrijven. Binnen kleinere bedrijven weten medewerkers veelal van elkaar of ze zijn gevaccineerd,’’ luidt de uitleg van VACO. Werkgevers mogen hun medewerkers momenteel niet vragen of zij gevaccineerd zijn. Een ruime meerderheid van 71 procent vindt het wenselijk dat werkgevers deze vraag wél aan hun medewerkers mogen stellen. Ook stelt 60 procent van de respondenten het belangrijk te vinden dat hun medewerkers gevaccineerd zijn als ze op het werk verschijnen.

Impact

De impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering die VACO-leden ervaren vertoont sinds het voorjaar een continue daling. Leveringsproblemen door (toe)leveranciers’ vormen echter de grote uitzondering. Het percentage bedrijven dat dit meldt is weliswaar gedaald van 42 procent naar 35 procent maar het probleem blijft wel met afstand op de eerste plaats in de impact-top vijf. Vooral de levering van banden voor personen- en bestelwagens vormt een steeds groter probleem. Verder staat ‘minder liquiditeit’ voor de eerste keer sinds begin januari 2021 weer in de impact- top vijf, en wel op de vierde plaats. “Deze opmars is goed verklaarbaar. In de eerste plaats is de zomer voor veel bedrijven in de banden- en wielenbranche een relatief rustige periode. Ook kopen bedrijven winterbanden in voor de komende seizoens-bandenwissel,’’ aldus VACO.

Vertrouwen

Van de respondenten geeft verder 88 procent aan (veel) vertrouwen te hebben dat hun bedrijf door de coronacrisis komt. Dat is het hoogste percentage sinds september 2020. Aan de andere kant is er meer onzekerheid bij VACO-leden nu de financiële steun van de overheid per 1 oktober wordt beëindigd. Het geschatte omzetverlies van de deelnemers bedraagt nog altijd 20 procent, net als in de vorige Coronamonitor. Nu corona al anderhalf jaar het leven beheerst en de impact dankzij onder meer vaccinatie terugloopt, neemt het aantal respondenten dat geen beeld heeft van hun omzetverlies rap af. De huidige 11 procent is het laagste percentage van alle Coronamonitors.

Lees ook:
Impact corona op bandenbranche wordt minder

Banden- en wielenbranche weinig bezorgd over vaccinatiegraad medewerkers - Automobielmanagement.nl

Banden- en wielenbranche weinig bezorgd over vaccinatiegraad medewerkers

Slechts 29 procent van de ondernemers in de banden- en wielenbranche stelt zich zorgen te maken over de werkveiligheid vanwege niet-gevaccineerde medewerkers. Dat blijkt uit de laatste Coronabarometer die VACO heeft uitgevoerd. In een recent onderzoek van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland gaf 71 procent van de respondenten aan zich hierover zorgen te maken.

Winterweer afgelopen dagen zorgt voor run op winterbanden

“Dit komt door de verschillen in bedrijfsomvang van deelnemers aan de beide onderzoeken. Waar de respondenten van het AWVN-onderzoek vooral (middel)grote bedrijven waren, zijn de deelnemers aan de VACO Coronamonitor met name kleinere bedrijven. Binnen kleinere bedrijven weten medewerkers veelal van elkaar of ze zijn gevaccineerd,’’ luidt de uitleg van VACO. Werkgevers mogen hun medewerkers momenteel niet vragen of zij gevaccineerd zijn. Een ruime meerderheid van 71 procent vindt het wenselijk dat werkgevers deze vraag wél aan hun medewerkers mogen stellen. Ook stelt 60 procent van de respondenten het belangrijk te vinden dat hun medewerkers gevaccineerd zijn als ze op het werk verschijnen.

Impact

De impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering die VACO-leden ervaren vertoont sinds het voorjaar een continue daling. Leveringsproblemen door (toe)leveranciers’ vormen echter de grote uitzondering. Het percentage bedrijven dat dit meldt is weliswaar gedaald van 42 procent naar 35 procent maar het probleem blijft wel met afstand op de eerste plaats in de impact-top vijf. Vooral de levering van banden voor personen- en bestelwagens vormt een steeds groter probleem. Verder staat ‘minder liquiditeit’ voor de eerste keer sinds begin januari 2021 weer in de impact- top vijf, en wel op de vierde plaats. “Deze opmars is goed verklaarbaar. In de eerste plaats is de zomer voor veel bedrijven in de banden- en wielenbranche een relatief rustige periode. Ook kopen bedrijven winterbanden in voor de komende seizoens-bandenwissel,’’ aldus VACO.

Vertrouwen

Van de respondenten geeft verder 88 procent aan (veel) vertrouwen te hebben dat hun bedrijf door de coronacrisis komt. Dat is het hoogste percentage sinds september 2020. Aan de andere kant is er meer onzekerheid bij VACO-leden nu de financiële steun van de overheid per 1 oktober wordt beëindigd. Het geschatte omzetverlies van de deelnemers bedraagt nog altijd 20 procent, net als in de vorige Coronamonitor. Nu corona al anderhalf jaar het leven beheerst en de impact dankzij onder meer vaccinatie terugloopt, neemt het aantal respondenten dat geen beeld heeft van hun omzetverlies rap af. De huidige 11 procent is het laagste percentage van alle Coronamonitors.

Lees ook:
Impact corona op bandenbranche wordt minder