Staatssecretaris stelt deeltjesteller voor diesel-apk uit

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat stelt op verzoek van Bovag, SO APK en RDW de invoering van de deeltjesteller voor de diesel-apk zes maanden, uit tot 1 januari 2023. Heijnen heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld.

Belgische diesels zonder roetfilter goedgekeurd vanwege verouderde meetmethoden

Bovag meldt blij te zijn dat de staatssecretaris het verzoek heeft gehonoreerd. “Te veel bedrijven en hun klanten zouden anders vanaf 1 juli 2022 in de problemen zijn gekomen. Zoals de staatssecretaris zelf ook aangeeft zijn nog te weinig van de bestelde deeltjestellers uitgeleverd. Leveranciers zijn er genoeg maar ze kunnen veelal niet of nauwelijks leveren, met name door onderdelen tekorten”, aldus Bovag. De staatssecretaris laat weten dat er zo’n 9.769 APK-bedrijven met een erkenning op keuren dieselauto’s zijn, maar dat er op 10 juni 2022 nog maar 2.238 deeltjestellers vermeld stonden in het systeem voor registratie van apk-meetmiddelen (RME).

“Via de Stichting Overlegorgaan APK (SO-APK) bereikte mij het bericht dat een groot deel van de fabrikanten/leveranciers van deeltjestellers met vertraging kampt bij de uitlevering van deeltjestellers aan apk-bedrijven. Om grote verstoringen bij APK-bedrijven en voertuigeigenaren te vermijden, verzoekt de SO-APK om uitstel van de invoering van de deeltjestest met 6 maanden. De RDW adviseert ook tot dit uitstel omdat op dit moment onvoldoende deeltjestellers zijn uitgeleverd”, schrijft Heijnen.

Langer uitstel zegt ze niet verantwoord te vinden vanwege het nadelige effect voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. “Door dit uitstel gaat al 20 à 30 duizend kilogram fijnstofreductie van het structurele jaarlijkse effect van 120 duizend kilogram verloren.”

Staatssecretaris stelt deeltjesteller voor diesel-apk uit - Automobielmanagement.nl

Staatssecretaris stelt deeltjesteller voor diesel-apk uit

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat stelt op verzoek van Bovag, SO APK en RDW de invoering van de deeltjesteller voor de diesel-apk zes maanden, uit tot 1 januari 2023. Heijnen heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld.

Belgische diesels zonder roetfilter goedgekeurd vanwege verouderde meetmethoden

Bovag meldt blij te zijn dat de staatssecretaris het verzoek heeft gehonoreerd. “Te veel bedrijven en hun klanten zouden anders vanaf 1 juli 2022 in de problemen zijn gekomen. Zoals de staatssecretaris zelf ook aangeeft zijn nog te weinig van de bestelde deeltjestellers uitgeleverd. Leveranciers zijn er genoeg maar ze kunnen veelal niet of nauwelijks leveren, met name door onderdelen tekorten”, aldus Bovag. De staatssecretaris laat weten dat er zo’n 9.769 APK-bedrijven met een erkenning op keuren dieselauto’s zijn, maar dat er op 10 juni 2022 nog maar 2.238 deeltjestellers vermeld stonden in het systeem voor registratie van apk-meetmiddelen (RME).

“Via de Stichting Overlegorgaan APK (SO-APK) bereikte mij het bericht dat een groot deel van de fabrikanten/leveranciers van deeltjestellers met vertraging kampt bij de uitlevering van deeltjestellers aan apk-bedrijven. Om grote verstoringen bij APK-bedrijven en voertuigeigenaren te vermijden, verzoekt de SO-APK om uitstel van de invoering van de deeltjestest met 6 maanden. De RDW adviseert ook tot dit uitstel omdat op dit moment onvoldoende deeltjestellers zijn uitgeleverd”, schrijft Heijnen.

Langer uitstel zegt ze niet verantwoord te vinden vanwege het nadelige effect voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. “Door dit uitstel gaat al 20 à 30 duizend kilogram fijnstofreductie van het structurele jaarlijkse effect van 120 duizend kilogram verloren.”