De foto’s van Martin Roemers, freelance fotograaf voor onder meer The International Herald Tribune, The Guardian en de Frankfurter Allgemeine Zeitung, laten het productieproces van de allerlaatste Trabant in 1991 in sobere zwart-witfoto’s zien. Er wordt geconcentreerd en met veel liefde en aandacht gewerkt.
Waar de Sachsenring autofabriek voor 1989 de vraag naar Trabi’s nauwelijks aan kan, is de productie twee jaar later volledig ineen gezakt. Na de val van de Berlijnse muur, nu twintig jaar terug, ruilen Oost-Duitsers hun Trabant massaal in voor een Volkswagen, BMW of een ander westers merk. In het westen beleeft de Trabant, als curiositeit uit het oosten, een korte bloeiperiode, maar al snel ebt de interesse weg. En als fotograaf Roemers in 1992 in Zwickau komt, een jaar nadat de laatste Trabant de fabriek uit rijdt, staan ze als schroot op het autokerkhof.
Anno 2009 heeft de Trabant een cultstatus en kent zijn eigen groep liefhebbers en verzamelaars.